Svinedirektør: Da grænserne lukkede i Polen fik jeg sved på panden

Danske Svineproducenters direktør, Per Bardrum, tager foreløbigt situationen med coronasmitten roligt, selv om lørdagens lukning af grænserne i Polen gav sved på panden.

"Der er styr på produktionen. Der er et enkelt af vores medlemmer, der havde nogle udfordringer med at få passet nogle børn, men det ser ud til, at produktionen af grise kører, som den skal".

Per Bardrum, Danske Svineproducenters formand, er i tæt dialog med svinesektoren fra sin hjemmearbejdsplads i disse dage.

Selv om der er udsigt til, at produktionen af grise kører nogenlunde gnidningsfrit, så er pulsen ikke nede på den vanlige lave hvilepuls hele tiden.

"Lørdag aften var der rød alarm, da man lukkede grænserne i Polen. I første omgang fremgik det ikke, at varer og levende dyr godt måtte passere grænsen. Det fik vi først bekræftet søndag kl. 13.57 via Fødevarestyrelsen", fortæller Per Bardrum.

I lange perioder er griseproduktionen udskældt, men ifølge ham er det en fordel for tiden at arbejde med levende dyr.

"Der er stor forståelse for, at vi skal passe dyrene, de skal have foder osv.", siger Per Bardrum, der i sit hoved har flere skrækscenarier, som potentielt kan true svinesektoren.

"Worst case for svinesektoren er, hvis der er et udbrud af coronasmitten på et dansk slagteri, så det ender med, man bliver nødt til at lukke det. Det kan presse slagtningerne, så det er enormt vigtigt, at alle passer på med smitten. Hos primærproducenterne, der har 10, 15 eller 20 ansatte og får et udbrud, hvor alle skal i karantæne, vil det give store udfordringer, hvis der ingen ansatte er til at passe grisene. Måske kan andre besætninger hjælpe til, men det kan nok være svært at finde ti mand til sådan en opgave", vurderer han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle