Tican kører slagtegrise til Tyskland

Udsættelser og slagteristrejke afhjælpes af transporterne. Mere forædling på vej.

Tican kører i øjeblikket nogle af sine leverandørernes slagtegrise til Tyskland. Her afhændes de til Tican-ejerens Tönnies’ slagterier.

Det skyldes dels, at Tican er bagud med slagtninger og haft udsættelser på syv-otte dage, da det var værst omkring nytår, dels at der er stor efterspørgsel på slagtegrise i Tyskland, forklarer Niels Jørgen Villesen, administrerende direktør hos Tican.

- Når vi kan køre nogle få tusinde til Tyskland ugentligt, kan vi hurtigere få puklen af grise i kø væk. Lige efter nytår havde vi den udfordring, at vi ikke kunne få gennemført slagtninger på lørdage, fordi vi manglede mandskab som følge af omikron-bølgen, siger han.

Den relativt høje pris på grise i Tyskland tager han med et gran salt, fordi den tyske notering ifølge Tican-direktøren ikke afspejler markedsprisen.

- Den tyske grisepris fastsættes anderledes end den danske. I Tyskland er det leverandørsiden, som fastsætter en pris, de forlanger. I Danmark sætter slagterierne en pris. Så i øjeblikket er det den danske pris, der er retvisende for, hvad kødmarkedet kan trække, siger han.

Pukkel væk til påske

Niels Jørgen Villesen erkender, at puklen også skyldes den ugelange strejke på Brørup-slagteriet i uge 10.

Effekten blev begrænset, da Tican i stedet kunne køre flere grise til Tyskland.

- Ekstra slagtninger på lørdage har reduceret effekten af strejken. Nu håber vi at kunne droppe lørdagsslagtninger snart, fordi vi forventer at være med igen fra påske, siger Niels Jørgen Villesen.

Efter påske forventer Tican færre grise til slagtning. Det skyldes lavere tilmeldinger fra leverandører, hvilket igen kan skyldes attraktive priser på smågrise i Tyskland.

Mere forædling på vej

Med udsigt til færre slagtninger vil Tican ifølge Niels Jørgen Villesen fremover forædle kødet på sine anlæg. Det sker som følge af udviklingen på verdensmarkedet.

Kinesisk produktion er genoprettet hurtigere end ventet efter afrikansk svinepest, mens samme sygdom i Europa holder mere grisekød i EU.

Sammen med efterveerne fra covid-19 giver det derfor mere mening at lægge større værdi på de varer, man producerer.

- Vi skal udbene dybere, end vi hidtil har gjort, i stedet for at putte store stykker i kasser og sende dem langt væk. Vi gør mere ved produkterne inden salg, siger Niels Jørgen Villesen.

Udbeningsafdelingerne er mindre investeringer oven på generelle opdateringer af fabrikkerne i form af automatisering, frysehuse og robotter på slagtelinjerne i de seneste år.

- Optimeringerne giver fleksibilitet i vores produktmix, så vi kan omstille til mere forædling, siger Tican-direktøren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle