Tican-direktør om prisplaner på pause: Leverandørerne skal være trygge

Tican har taget notits af flere måneders uro blandt slagterikoncernens leverandør over planer om at ændre afregningsmodellen. Nu skal systemet først testes, hvilket formentlig også vil inkludere leverandørerne, forklarer administrerende direktør Niels Jørgen Villesen.

Det vakte stor utilfredshed, at Tican tilbage i december 2021 varslede en ændret prispolitik.

Nu vil slagterikoncernen gennemføre en række interne tests af den nye model for prispolitikken. Disse tests vil ifølge Tican foregå over ”en længere periode”, og der vil derfor ikke blive gennemført ændringer af den eksisterende prispolitik for nuværende.

- Det er sådan hos os, at vi følger ugenoteringen, der sættes i Danmark af Danish Crown. Den har vi hidtil fulgt i de sidste mange år. Når prisstrukturerne fortsætter som hidtil, så er det, ligesom det altid har været, siger Niels Jørgen Villesen, administrerende direktør hos Tican.

De sidste fem-seks år har Tican betalt et markedstillæg 80 øre per kilo oveni hver uge med det samme til leverandørerne. Det beløb hæver slagterikoncernen nu til 1 krone per kilo fra april.

- Det højere markedstillæg ændrer ikke ved, at når slagteriåret er gået, og det ser ud til, at der er behov for en justering af det løbende markedstillæg, vi har betalt igennem året, vil det blive justeret som hidtil, uddyber den administrerende direktør.

Tican offentliggjorde i december en ændring af løbende markedstillæg, som medførte, at selskabets samlede betaling pr. kilo svinekød lå 25 øre lavere end Danish Crowns afregning for 2021. Det fik sindene i kog blandt en række leverandører, der mener, at Tican dermed løb fra et løfte om at matche Danish Crowns priser.

Testperiode sat i gang

LandbrugsAvisen har kunnet fortælle om to forskellige grupper leverandørers planer om starte en voldgiftssag mod Tican. Dermed ville Tican være i juridisk slagsmål med leverandørerne af omkring 3,3 ud af 4 millioner slagtegrise årligt, svarende til 82,5 procent.

- Der har været en masse spørgsmål om, hvordan det her nye prissystem ville komme til at virke og nøjagtigt se ud. For at imødekomme den usikkerhed, det har givet blandt leverandørerne, vælger vi nu at køre en testperiode, siger Niels Jørgen Villesen.

Han forklarer, at prissystemet i første omgang testes internt. Derefter forventer han, testene også vil involvere dialog med og tests hos nogle af Ticans leverandørgrupper. Dermed kan de være med i evalueringen af prissystemet, så de kan danne sig et indtryk af, hvordan nye prissystem virker.

- Når vi når til vejs ende med de tests, må vi se, om det er noget, som vi indfører eller ej. Hvis det viser sig, at alle parter kan blive enige om, at det er en brugbar løsning, så bliver det indført med et rimeligt varsel, siger Niels Jørgen Villesen.

Har lyttet til leverandører

Har den store efterspørgsel på eller det relativt lave udbud af slagtegrise indflydelse på beslutningen?

- Det har såmænd ikke nogen indflydelse på prisstrukturen. Vi har arbejdet med de her nye prissystem i nogle måneder. Nå vi skriver ud i dag, så er det en erkendelse af, at det ikke var helt så simpelt, som vi havde forventet. Derfor kører vi nu de her tests, så vi kan skabe en forvisning både hos os selv og leverandørerne om, at sådan et prissystem vil virke. Det har ikke noget at gøre med den aktuelle eller akutte forsyningssituation for slagtegrise.

Hvor meget har det spillet ind, at der har været utilfredshed og planer om retssager hos en lang række leverandører, da I meldte planerne om den nye prispolitik ud, når I nu vælger at teste prissystemet, inden I sætter det i gang?

- Retssager har vi såmænd ikke nogen af endnu. Det har selvfølgelig den sammenhæng, at vi har lyttet til nogle af vores leverandører. De har sagt, at de er meget usikre på den nye prispolitik. Derfor har vi forsøgt at forklare, hvordan det her kan hænge sammen. Det er vi stadig ikke helt i mål med, så derfor vælger vi en testperiode. Så ja, det er selvfølgelig et forsøg på at gøre leverandørerne mere trygge ved det, der kommer til at ske fremadrettet.

Så I har lyttet til de reaktioner, der blev meldt ud siden starten af december, hvor I varslede den nye prispolitik?

-Ja, vi har holdt møder med blandt andet Dangris og andre. Vi har et samarbejdsudvalg, hvor vi har periodiske møder med Dangris, og der har vi blandt andet diskuteret den nye prispolitik.

Men kan du forklare mig, der hverken er Tican eller leverandør, årsagen til, at I meldte ud, at I overvejede at lave jeres prispolitik om i starten af december? Hvad var baggrunden for den beslutning?

- Vi vil forsøge at lave en prisstruktur, som både tilgodeser landmanden og slagteriet i stedet for ubalancer gennem året. Vi kan se, at leverandørernes pris kommer tættere på, hvad markedet faktisk kan bære på det tidspunkt. Det er vores grundlæggende sigtepunkt at få den løbende pris tættere på, hvad kødmarkedet også kan bære løbende.

Og kødmarkedet er opadgående for tiden til gavn for producenterne, men det er vel også godt for jer i form af en fornuftig afsætning?

- Salgspriserne på kødet stiger, men den tyske slagtegrisenotering afspejler ikke markedsprisen for kødet som sådan. Den tyske grisepris fastsættes anderledes end den danske. I Tyskland er det leverandørsiden, som fastsætter en pris, de forlanger. I Danmark sætter slagterierne en pris. Så i øjeblikket er det den danske pris, der er retvisende for, hvad kødmarkedet kan trække.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle