Unge landmænd og forbrugere går sammen om at løse landbrugets udfordringer

Unge forbrugere og landmænd mødtes på Dalum Landbrugsskole for at komme med løsningsforslag på nogle af landbrugets udfordringer.

Torsdag inviterede 20 landmænd og agrarøkonomer fra Dalum Landbrugsskole 15 unge forbrugere indenfor for at komme med løsningsforslag på nogle af landbrugets udfordringer.

Det var sociale, miljømæssige, dyreveæfærdsmæssige og økonomiske udfordringer, der blev taget op. 

Mødet var arrangeret af Tænketanken Frej i samarbejde med Dalum Landbrugsskole og Patriotisk Selskab. 

"Målet med begivenheden er, at landbruget er med til at definere nogle løsningsforslag til de udfordringer, der er i erhvervet. Det er et mål om, at landbruget selv skal være med til at definere deres fremtid, og det gør fremtidens landmænd i samarbejde med fremtidens forbrugere", siger Iben Krog Rasmussen, medstifter af Tænketanken Frej. 

Forbrugerne, der var med til mødet, er primært studerende i Odense.

Syddansk Universitet og Dalum Landbrugsskolen ligger næsten lige op ad hinanden, så det var en oplagt måde at gøre afstanden mellem de to uddannelsinstitutioner mindre.

"Jeg synes, det er enormt stærkt, at landbruget har taget fremtiden i egne hænder og tør at kigge fremad. Vi kommer ikke til at løse det hele, men at vi over hovedet er i gang med det her, er løsningsorienterede og rækker ud mod forbrugerne - det er jeg enormt glad for", siger hun. 

manglende tillid og forståelse

De studerende på landbrugsskolen havde forud for mødet indsendt forslag til udfordringer i landbruget, som skulle diskuteres ved mødet. 

I alt var der otte udfordringer, der blev diskuteret i otte grupper ved mødet.

Ved en afstemning sidst på aftenen mente de otte grupper, at den største udfordring i landbruget er den manglende forståelse og tillid mellem forbrugere og landmænd. 

Der var også uenighed om, hvordan landbruget kan løse den udfordring.

Nogle mente, at man som landmand bare er nødt til at forfølge forbrugernes ønsker, mens andre mente, at landmændene selv måtte være trendsættere, eksempelvis ved at holde sig opdateret på forskning. 

"Hvorfor var det ikke landbruget, der fandt på de medicinfri grise? Hvorfor blev det efterspurgt først? Det burde, at have ligget ude ved dem, der producerer det", var der én, spurgte i den afsluttende diskussion. 

Én gruppe foreslog en app, hvor man kan scanne sine varer i supermarkedet og se, hvor varen kommer fra. På den måde kan landmanden vise sin produktion frem og forbrugeren få et indblik i landbruget. 

Et andet konkret løsningsforslag er, at man i folkeskolen får mere undervisning om landbruget og bæredygtighed. Det vil også hjælpe med at løse en af de andre udfordringer - nemlig at det er svært at træffe det bæredygtige valg, når man står i supermarkedet. 

Sendes til christiansborg

Der har været et lignende arrangement i Aarhus, og det er meningen, at mødernes diskussioner skal ende med et handlingsdokument, der skal ende på miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens skrivebord. 

"Vi har skrevet til Esben Lunde og orienteret ham om, at projektet er i gang, og at vi gerne vil aflevere det til ham, før vi går på sommerferie", siger Iben Krog Rasmussen.

"Vi siger ikke, at vi kommer til at definere fødevarepolitikken, men vi håber da, at det kan bruges til noget". 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle