Usikker fremtid for sprøjtemidler bekymrer kartoffelavlere

Afgifter på sprøjtemidler var i fokus, da formand for Danske Kartofler, Carl Heiselberg, holdt sin tale på årets generalforsamling tirsdag formiddag.

"Et tilbageblik på 2018 viser igen, at vore rammevilkår fylder meget. Det er så urimeligt, at vi skal betale en afgift på plantebeskyttelsesmidler på 300-500.000 kr. på større kartoffelproduktioner, når vi faktisk har udviklet en god model, som både er adfærdsregulerende og forhindrer resistens. Men ak, politikere med fagligt mod findes ikke i et antal, så de kan flytte dette. Landbrugspolitikken er desværre mere styret af følelser end af fakta".

Sådan lød det fra formand Carl Heiselberg i sin formandstale på årets generalforsamling i Danske Kartofler tirsdag formiddag i Vingstedcentret.

"Vi står overfor en kæmpe udfordring i Danmark, som også gælder i de øvrige EU-lande, at der nu for alvor reduceres i antallet af godkendte plantebeskyttelsesmidler. Vi har i Danmark ca. 170 virksomme stoffer, som er indeholdt i ca. 596 midler. Heraf skal 80 procent regodkendes før 2021 under betydelig strengere godkendelseskrav - hvilket vi med al tydelighed har fået at se med EU’s afvisning af Reglone. Vi ved ikke, hvor dette vil ende både på kort og lang sigt", sagde han.

Brexit vil påvirke

De nye stramninger omfatter bl.a. kriterier for hormonforstyrrende stoffer og bi-regler, hvor der er krav om meget datatungt materiale for at opfylde kravene.

Desuden er der også de danske særregler om data på nedbrydningsprodukter, som producenter ikke afkræves i andre lande, og som de derfor ikke har, fortalte Carl Heiselberg.

"Der kommer pludselig også en ny faktor med Brexit - 2019. England er et stort land i forhold til sagsbehandling og stemmevægt, og dem kommer vi til at savne. Der er også nye krav til offentliggørelse af data osv. Så det bliver svært at finde nye aktivstoffer, der virker og som kan gå igennem det danske nåleøje".

Status på vigtige midler

"Roundup har en midlertidig godkendelse til december 2022. Reglone er forbudt fra 2020, og vi har ingen godkendte midler, som kan erstatte Reglone til nedvisning. Der er nedsat en taske force, som arbejder med alle tænkelige og utænkelige midler og teknikker. Prestige er forbudt, men vi har dog heldigvis Mospilan, som er tilladt til udsprøjtning. Clorpropham (CIPC) er et spirehæmningsmiddel, som er uundværlig ved lagring til proceskartofler".

"Så vi er virkelig hårdt ramt på vore plantebeskyttelsesmidler i Danmark, fordi vi ikke renser drikkevand, men kan drikke det ubehandlet«, sagde formanden bekymret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle