Viceformand i L&F: Arlas udbetaling giver håb

For viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, er det en mærkelig fornemmelse at se Arla have så stort et overskud, når mælkebønderne selv har det så hårdt. Men hun glæder sig over udbetalingen til mælkebønderne.

"Hatten af for Arla".

Sådan lyder reaktionen fra viceformand i Landbrug & Fødevarer, samt formand for familielandbruget, Lone Andersen oven på gårsdagens udmelding om, at Arla vil udbetale hele sit overskud for 2018 til andelshaverne.

"Jeg må rose dem meget for, at de gør det. Vi har jo gået og snakket om alle landmænd, at nu måtte vores andelsselskaber også gøre noget, efter at Lantmännen betalte ud," siger hun.

"Det ville jo hjælpe mere, hvis pengene kom ud løbende, tænker man. Men man må respektere, at Arla også skal have styr på deres ratings. Det er vigtigt for os alle, også for os på mælkemarkedet", siger hun om annonceringen fra bestyrelsesformand Jan Toft Nørgaard i mejerikoncernen.

Hun blev dog også overrasket.

"Det var en mærkelig fornemmelse at se, at Arla kommer med så stort et overskud. Vi sparer jo alt, hvad vi kan derhjemme, og så har vores mejeri så stort et overskud. Men nu kommer det jo godt nok til udbetaling".

Arla har en konsolideringspolitik om, at 2,8-3,2 procent af den årlige omsætning skal ligge tilbage som årets resultat. Af dette kommer cirka 7,5 øre ud i efterbetalling, mens resten fordeles på individuel og kollektiv konsolidering, herunder investeringer. Det er disse retningslinjer, som bestyrelsen nu ønsker at bryde med, for at man kan hjælpe sine 11.200 andelshavere oven på tørken.

Kan det redde nogen?

Mens Lone Andersen glæder sig over signalet fra andelsselskabet og de ekstra 10 øre i efterbetaling, der efter alt at dømme er på vej, tør hun dog ikke sige, om det kan forhindre de truende konkurser, der bliver talt så meget om.

"Det er et svært spørgsmål, om det kan redde nogen, for det afhænger jo af mange ting, om man går konkurs. Men det er med til at give lys og håb til os alle".

Viceformanden ønsker sig nu bare, at de øvrige andelsselskaber kommer på banen for at fortælle, hvad de vil gøre i situationen.

"Det må være på sin plads, at de fortæller, hvornår der kommer en reaktion - eller hvorfor der ikke gør det", siger hun.

Landbrugsavisen.dk talte for to uger siden med en række af bestyrelsesformænd i andelsselskaberne, hvor de fortalte om selskabernes ageren i tørken.

Emneord

arla

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle