Virksomheder: Hårdt brug for regeringens åbning for arbejdskraft

Landbrugets virksomheder ser frem til, at det bliver lettere at få medarbejdere til landet. Andre af regeringens planer kradser dog noget mere.

Det er ikke bare brugbart. Det er nødvendigt.

Sådan lyder holdningen blandt landbrugets virksomheder til, at den kommende S-regering under ledelse af Mette Frederiksen, har planer om at lempe reglerne, så det i højere grad vil blive muligt at hente udenlandsk arbejdskraft til landet.

"Jeg har selvfølgelig altid brug for kvalificeret arbejdskraft, og om det er danskere eller udlændinge er lige meget", forklarer adm. direktør i Skiold, Lasse Viegand Hansen. Han har mærket, at de seneste års stramninger af mulighederne for at hente ansatte til Danmark, har gjort det sværere, så direktøren ser frem til en lempelse fra den nye regering.

"Vi er en global virksomhed og har ofte folk udenlands i nogle år. Nogle af dem har behov for at komme hjem igen for at blive opkvalificeret. Derfor er det vigtigt, at vi smertefrit kan flytte arbejdskraften ud og ind af landet, for hele verden er vores arbejdsplads", forklarer han og tilføjer, at det ikke kun gælder internt i EU, men når det gælder at hente for eksempel en kineser til en konkret udviklingsopgave i Danmark.

"Det er super vigtigt for, at vi kan fortsætte vores vækst", mener direktøren.

Fine punkter - men også et par kradse

Også hos Dansk Agroindustri er formand Jens-Peter Lundgaard glad for regeringens "retfærdig retning for Danmark", der udstikker planer om, at der på specifikke områder med konkret mangel på arbejdskraft, skal lempes for kravene.

"Vi bakker op om, at vi øger muligheden for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Det har igennem flere år været et ønske fra vores virksomheder, at vi kunne tiltrække særligt nogle bestemte faggrupper", siger Jens-Peter Lundgaard og peger på, at der især på softwareudvikling, programmering og en række faglærte funktioner er mangel på folk.

Hos GLS-A påpeger direktør Jens Bjørn Poulsen, at regeringen derimod har glemt landbruget.

"I landbruget har vi mange udlændinge ansat og vi har også brug for flere udlændinge. Men landbruget har også behov for ufaglærte og for medarbejdere til sæsonjobs. Og det er glemt i aftalen", siger han og påpeger, at der udelukkende nævnes faglærte og specialiserede medarbejdere.

"Det kan jo komme til at betyde, at hvis det bliver svært at rekruttere for virksomhederne inden for EU, så kan vores virksomheder stå i den situation, at de ikke kan skaffe arbejdskraften og så kan man ikke gennemføre produktionen. Det er ikke sikkert, at man kan blive ved at skaffe ufaglærte og medarbejdere til sæsonjobs bare inden for EU", konstaterer Jens Bjørn Poulsen.

Afgifter bekymrer

Også hos Jens-Peter Lundgaard er der på enkelte områder bekymringer over mangel eller udeladelser i regeringspapirerne. Agroformanden, der også selv driver og ejer Jema Agro, frygter for en række andre af regeringens planer på afgiftsområdet.

"Hvis man gør det dyrere at lave generationsskifte, så er vi meget kede af det", siger han. Her har der fra flere af partierne, der støtter Mette Frederiksens nye regering nemlig været peget på, at man vil rulle lempelserne af bo- og arveafgifterne tilbage.

"Alle vores medlemmer kommer på et tidspunkt i en generationsskifteproblematik. Det er ærgerligt, hvis man ikke kan vælge den, der er bedst egnet til at føre virksomheden videre og at der kommer yderligere omkostninger på", lyder det.

Planerne om en øget klimaindsats, tager han med ro. Men Jens-Peter Lundgaard beder om, at der følger midler med målsætningen om en reduktion af CO2-udledningen på hele 70 procent i 2030.

"Der skal helt sikkert forskes, hvis man skal nå de mål, man har stillet op. Så vi håber, at der vil blive sat nogle midler af til, at man får udviklet den grønne teknologi, der skal til i fremtiden", mener han.

Opdateret kl. 15.52 med kommentarer fra GLS-A-direktør Jens Bjørn Poulsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle