- Vurderingsstyrelsen er i fuld gang med at kvalitetssikre foreløbige vurderinger af landbrug

De foreløbige vurderinger for land- og skovbrugsejendomme bliver lige nu kvalitetssikret af Vurderingsstyrelsen. Målet er, at ændringer af de foreløbige vurderinger kan slå igennem i første rate af ejendomsskatten, der opkræves for erhvervsejendomme den 2. april 2024.

Kronik af Claus F. Houmann, underdirektør i Vurderingsstyrelsen

De foreløbige vurderinger for land- og skovbrugsejendomme bliver lige nu kvalitetssikret af Vurderingsstyrelsen. Målet er, at ændringer af de foreløbige vurderinger kan slå igennem i første rate af ejendomsskatten, der opkræves for erhvervsejendomme den 2. april 2024.

Vurderingsstyrelsens kvalitetssikring har vist, at udfordringerne ved fastsættelsen af de foreløbige vurderinger for land- og skovbrugsejendomme navnlig har været knyttet til de såkaldte restarealer. Restarealer er arealer, der anvendes eller kan anvendes til andet erhverv end land- og skovbrug, og som skal vurderes på samme måde som tilsvarende erhvervsejendomme. Det har til formål at sikre ligebehandling af land- og skovbrugsejendomme og øvrige erhvervsejendomme, hvor der bliver eller kan blive udført samme type erhvervsvirksomhed.

3.000 blev holdt tilbage

Vurderingsstyrelsen havde i første omgang tilbageholdt knap 3.000 land- og skovbrugsejendomme fra udstilling på Vurderingsportalen, da der var behov for yderligere tjek af den foreløbige vurdering. Det blev de berørte ejere informeret om i december 2023. Der var tale om ejendomme, hvor de såkaldte restarealer udgjorde en relativt stor værdi. Primo februar blev de foreløbige vurderinger for de knap 3.000 land- og skovbrugsejendomme udstillet på Vurderingsportalen. Kvalitetssikringen har samlet medført en betydelig reduktion i værdien af restarealer og dermed af den samlede grundværdi.

Frem mod primo marts gennemgår Vurderingsstyrelsen den foreløbige vurdering for alle øvrige land- og skovbrug, hvor restarealet udgør en betydelig værdi. Det gælder også for ejendomme, hvor den foreløbige vurdering allerede er udstillet. Det er umiddelbart forventningen, at det ligeledes vil medføre en betydelig reduktion af den samlede grundværdi.

Helt ny tilgang

Produktionsjorden vurderes i realiteten ud fra den tidligere kendte ’bondegårdsregel’. Metoden er udtryk for en indeksering af den nuværende produktionsjordværdi.

Restarealet eller øvrig jord vurderes ud fra de samme metoder, der gælder for øvrige erhvervsejendomme, og her er der tale om en ny vurderingsmetode. Det har været nødvendigt med en helt ny tilgang til opgaven, da der grundlæggende er for få handler med erhvervsejendomme.

Erhvervsejendomme er endvidere for forskellige til, at handelspriser kan lægges til grund for vurderingen. Folketinget vedtog derfor en ny model for erhvervsvurderinger i 2021. Den nye vurderingsmodel for erhvervsejendomme tager udgangspunkt i ejerboliger, hvor der er væsentligt flere handler, og hvor datagrundlaget dermed er væsentligt mere solidt. Efterfølgende justeres grundværdien ned, da ejerboliganvendelse typisk er mere værdifuld end erhvervsanvendelse.

Forventeligt højere

Da erhvervsejendomme ikke er blevet vurderet siden 2012, er det forventeligt, at de nye vurderinger er højere.

Selvom de nye vurderinger er væsentligt højere end de nuværende, falder de samlede ejendomsskatter. Det skyldes, at de kommunale grundskyldspromiller er sænket markant, og for cirka halvdelen af erhvervsejendommene bliver der derfor tale om et fald i grundskylden.

I de tilfælde, hvor grundskylden alligevel stiger, gælder fra 2025 en stigningsbegrænsning på 4,75 pct. af den fuldt indfasede grundskyld. Denne begrænsning sikrer, at stigningen sker gradvist over flere år.

I 2024 gælder i øvrigt, at ejeren ikke kan komme til at betale mere i grundskyld end med de nuværende regler. I 2024 kan grundskylden maksimalt stige 2,8 pct. i forhold til grundskylden for 2023.

Klageadgang senere

I 2025-2026 udsendes endelige vurderinger for landbrugsejendomme. På det tidspunkt vil der være gennemført generel manuel kontrol, det vil være muligt at gøre indsigelse over de underliggende data, og det vil ligeledes være muligt at klage.

Når den endelige 2023-vurdering kommer, bliver ejendomsskatterne for 2024 og 2025 genberegnet og efterreguleret, hvis det viser sig, at der er forskel på den foreløbige 2023-vurdering og den endelige vurdering.

Faktaboks

Blå Bog

  • Claus F. Houmann, underdirektør for Ejendomsbeskatning og data i Vurderingsstyrelsen.
  • Uddannet cand. oecon. Aarhus Universitet (2002).
  • 2012-2021: Kontorchef og chefrådgiver, Skatteministeriet.
  • 2009-2012: Kontorchef og analysechef i Arbejdsmarkedsstyrelsen.
  • 2008-2009: Chefkonsulent i Arbejdsmarkedskommissionen (Finansministeriet).
  • 2007-2008: Økonomisk rådgiver i Dansk Industri.
  • 2003-2003: Ekstern underviser, Københavns Univ.
  • 2002-2006: Fuldmægtig og specialkonsulent, Finansministeriet.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle