71-årig landmand: Vil stoppe, men har ingen købere

Udvalgt til weekend: Flemming Rasmussen fra Givskud har haft sit landbrug til salg i to år. Mens han venter på købere, driver han jorden videre i et foderfællesskab.

Driftsbygningerne er godt vedligeholdt, så de kan holde mindst 10 år endnu, og der er også muligheder for en udvidelse, så de 160 malkekøer, som bedriften består af nu, kan få flere kolleger.

Det bliver så ikke med den nuværende ejer, Flemming Rasmussen.

Han er 71 år og har gennem et par år haft gården til salg.

"Hvis jeg var 50 år, ja, så kunne jeg have udvidet, men jeg har et andet syn på den sag i dag. Når man har arbejdet alle sine dage, så bliver man lidt slidt", som han siger.

Køberne lader vente på sig. Imens passer Flemming Rasmussen dyrene sammen med en fodermester og en medhjælper. 12 timer om dagen er han i sving, og der skal også være plads til jagt, tennis, badminton og pladsen på super-grand old boys håndboldhold.

"Jeg vil gerne sælge, mens tid er. Jeg har en god fodermester, men det er alligevel mig, ansvaret hænger på, også hvis noget går i stykker. Og vi malker selv. Her er ingen malkerobotter", siger Flemming Rasmussen.

Fællesskab

Foruden køerne er der 190 hektar, som Flemming Rasmussen har lejet ud til et foderfællesskab, han har været med i siden starten i 1996. Fællesskabet lejer jorden, og derfra køber han foder. I alt 1.300 hektar jord hører under fællesskabet, som består af fire planteavlere og tre mælkeproducenter.

"Der er mange stordriftsfordele i vores måde at drive jorden sammen på. Vi behøver f.eks. ikke en så stor maskinpark. Vi påtager os også forskellige opgaver. Jeg er f.eks. den, der sørger for, at der bliver sået græs og korn her om foråret".

To muligheder

Flemming Rasmussen købte gården i 1973, lige efter han var færdig på landbrugsskolen.

Der er to muligheder for et salg: En enhed med en stuehus, driftsbygninger, hele produktionsapparatet og 17,5 hektar for 6 mio. kr. Og så kan man leje resten af jorden af Flemming Rasmussen.

"Det er en mulighed for de unge mennesker, som har så svært ved at skaffe kapital. Jeg forstår ikke helt det offentlige: Så har de lavet en vækstfond - men med næsten 10 pct. i rente og tilbagebetaling over 10 år, er det altså ikke nemt. Afkastet kommer ikke lige i morgen, det skal have en længere periode".

"Den anden mulighed, jeg har for salg, er: 141 hektar plus hele produktionsapparatet, stuehus og driftsbygninger til 20 mio. kr. Jeg har 45 hektar med et stuehus et andet sted, og det vil jeg så flytte ned på. Det er jo i jorden, kapitalen ligger", siger Flemming Rasmussen.

En anden tid

"Jeg er født ind i landbruget. 18 tønder land havde mine forældre. Jeg startede med at køre i marken med to nordbagger. Udviklingen er sørme gået stærkt. Da jeg var fem år, håndmalkede jeg to køer om dagen. Vores to børn har valgt landbruget fra, og det er også helt i orden. Man skal virkelig elske sit arbejde, når man skal bruge 8-12 timer om dagen på det", siger Flemming Rasmussen.

Faktaboks

Hvornår kan der sælges:

  • Flemming Rasmussen på 71 år har et godt liv med lange arbejdsdage, men også et helbred, der skranter en lille smule. Så hvordan drosler man ned på den bedste måde? 
  • En køber er i hvert fald afgørende for at kunne trække sig langsomt tilbage fra landmandslivet, men indtil videre er der gået 2 år, og ingen ved, hvor længe det varer endnu. 
  • Det er ikke alle landbrug, der bliver solgt lige hurtigt, og det har konsekvenser de steder, hvor mæglerens »Til salg« skilt hænger længere, end sælger synes om. 
  • Flemming Rasmussen venter gerne på den rigtige køber indtil videre.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle