Alternativets bagland afviser løftebrud om advokatvurdering i minksagen

Der er ikke tale om et løftebrud, når Alternativet ikke længere mener, at Mette Frederiksens rolle i minksagen skal undersøges i en advokatvurdering. Det forklarer flere medlemmer af partiet.

- Folk himler op over, at Alternativet har lavet en ændring. Men både Inger Støjberg og Mette Frederiksen har fået at vide af demokratiet, at de er værdige til at sidde i Folketinget.

Sådan lyder det fra medlem af Alternativets Politiske Forum Christa If Jensen til Valg i Danmark på 24syv. 

Alternativet har onsdag aflivet kravet til en advokatvurdering af Minkkommissionens beretning, hvilket betyder, at flertallet for en vurdering nu er væk.

Uden Alternativet er der kun 89 mandater for en vurdering, der leveres af Venstre, Liberal Alliance, Konservative, Danmarksdemokraterne, Nye Borgerlige, Moderaterne og Dansk Folkeparti. 

- Franciska Rosenkilde bliver før valget i en kandidattest spurgt, om "Det bør undersøges, om Mette Frederiksen kan stilles for en rigsret som konsekvens af hendes håndtering af Mink-sagen". Her svarer hun, at hun er enig. Er det så ikke mærkeligt, at hun ikke er det længere? 

- Nej, det er faktisk ikke mærkeligt, svarer Christa If Jensen og fortsætter:

- Befolkningen bakker op om hende (Mette Frederiksen red.). Hvorfor i alverden skulle vi så gå ind og betale for en advokatundersøgelse?

- Måske fordi I som parti mener, det er vigtigt at undersøge, om statsministeren har handlet imod lovgivningen? 

“Hvilken lovgivning?” spørger Christa If Jensen.

- Vil I ikke have svar på, om der er noget at komme efter? 

- Hvorfor?, spørger Christa If Jensen, som dog afviser, at hun kan garantere, at Mette Frederiksen ikke har lavet et lovbrud. 

- Har Alternativet begået et løftebrud? 

- ...Ellers er man blevet klogere”, lyder det fra Christa If Jensen, som her efter hurtigt henviser til politisk leder Franciska Rosenkilde. 

Gustav Sieg Sørensen, der stillede op til folketingsvalget for Alternativet i Nordjylland, er først efter valget blevet klar over, at Alternativet har lovet en advokatundersøgelse af minksagen.

- Jeg har ikke stødt på det før nu, siger han til 24syv.

- Er det her et løftebrud fra Alternativets side? 

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg har ikke hørt om det før nu i hvert fald, lyder det. 

- Det er ikke det, jeg spørger om. Men kan man sige én ting søndag, og så ændre holdning under 24 timer efter valget, uden at det er et løftebrud?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til, siger Gustav Sieg Sørensen. 

24syv har forsøgt at få en kommentar fra Torsten Gejl, Theresa Scavenius, Helene Liliendahl Brydensholt, Franciska Rosenkilde, Sascha Faxe og partiets presseafdeling. 

Til Politiken siger Alternativets gruppeformand Torsten Gejl at partiet gerne "vil lukke den sag af".

- Du må sådan set kalde det, hvad du vil. Det, som vi har gjort, er, at Franciska og jeg har haft en god snak om det på den anden side af valget her i dag. Og vi er egentlig kommet frem til, at vi ikke gider tale mere om mink. Nu har der været en folkeafstemning, som var direkte baseret på minksagen, og hvordan den var kørt”, siger han til avisen.

Han sammenligner altså dermed folketingsvalget, som de radikale krævede, med en folkeafstemning om Frederiksens håndtering.

Torsten Gejl mener, at folk har talt, og de har givet socialdemokraterne det bedste valg i 20 år.

/mebo

Obs. opdateret med citat fra Politiken kl. 14.31.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle