Tyskland lukker grænsen for rumænske sæsonarbejdere

Arbejdere fra ikke-Schengen lande må ikke længere rejse ind i Tyskland pga. corona-virussen.

Som et nyt tiltag i kampen mod spredningen af corona har det tyske indenrigsministerium besluttet at lukke grænserne for sæson- og høstarbejdere fra ikke-Schengen lande.

Det drejer sig om bl.a. Bulgarien og ikke mindst Rumænien, hvorfra landbruget får en del arbejdskraft i høstsæsonen.

Indrejseforbuddet trådte i kraft torsdag, og nu kan det blive meget vanskeligt at skaffe f.eks. rumænske jordbærplukkere til Danmark, når Tyskland bliver lukket land.

Lukningen ærgrer Landbrug & Fødevarer-formand Martin Merrild, der hellere havde set, at de europæiske lande lavede fælles regler.

»Jeg synes, det er en trist udvikling, at man på kryds og tværs laver national beskyttelse, uden det er koordineret, og jeg er desuden skeptisk over for effekten«, siger formanden.

Pres på op til høst

Indrejseforbuddet kan også ramme ansatte, der er hjemme i f.eks. Rumænien på ferie, og det kan blive et problem.

Ifølge en analyse fra L&F fra 2018 er 30 pct. af den udenlandske arbejdskraft i landbruget fra Rumænien.

Martin Merrild kan endnu ikke sige konkret, hvad konsekvenserne vil komme til at blive for landbruget.

»Men jeg tænker, at jo tættere vi kommer på høsten, jo mere pres kommer der. Én ting er en sæsonarbejder, men det kan også være østeuropæere i gode, faste lederstillinger, der ikke kan komme hjem fra ferie og passe deres arbejde«, siger formanden.

Brev til ministeren

Ifølge Landbrug & Fødevarer kan organisationen lige nu ikke gøre meget andet end at appellere til regeringen for at gøre noget ved sagen.

Derfor er Martin Merrild i et brev stilet til fødevareminister Mogens Jensen (S) kommet med en opfordring om at sikre fri bevægelighed af både varer og arbejdskraft i EU.

»Man bør tilpasse og ensrette reglerne efter situationen. Jeg undrer mig over, at man ikke kan bruge et testsystem, så man kan få indrejse, hvis man er testet negativ for sygdommen«, siger Merrild og fortsætter:

»Vi står over for et enormt samfundsøkonomisk tab, og alle steder, hvor man kan minimere tabet uden at gå på kompromis med sikkerheden, bør man gøre det. Jeg har svært ved at se fornuften i det her«.

Faktaboks

Tysk indrejseforbud

  • Høst- og sæsonarbejdere vil ikke have adgang til Tyskland gældende fra 25/3 kl. 17.00.
  • Det gælder tredjelande, Storbritannien og ikke-Schengen EU-lande.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle