Banker om aflyst auktion: Ikke flere konkurs

Forskud fra Kopen-hagen Fur holder hånden under avlerne.

Aflysning af Kopenhagen Furs skindauktion i februar kommer ikke til at betyde noget for antallet af konkurser blandt minkavlere.

Det forudser direktører i både Sydbank og Jyske Bank.

»Den aflyste auktion kommer ikke i sig selv til at betyde, at minkavlere går konkurs, og vi kommer ikke til at kalde nogen avlere til samtale på grund af aflysningen«, siger områdedirektør Brian Skov Nielsen, Sydbank.

Han peger på, at avlerne kan få skindforskud på 150 kr. pr. skind fra Kopenhagen Fur, og at der ved en salgspris på 200 kr. pr. skind derfor kun mangler 50 kr. i likviditet pr. skind. En gennemsnitsavler, der skulle have solgt 1.200 skind på auktionen, vil derfor kun mangle 60.000. kr.

»Jeg kan love, at det ikke bliver en likviditetsmangel på omkring 60.000 kr, der i sig selv kommer til at vælte læsset. Kniber det for en avler at holde sig inden for sit kreditmaksimum, skal vi selvfølgelig have en samtale og lave en midlertidig ordning indtil den næste skindauktion i april«, siger Brian Skov Nielsen.

Til gengæld peger han på, at den aflysningen forlænger den usikkerhed, der har været om prisniveauet for minkskind.

»Vi havde alle håbet på en god februar-auktion. Nu må vi vente yderligere to en halv måned på at få en retningspil for prisniveauet. Samtidig giver aflysningen lidt bekymring i forhold til de kommende auktioner, da vi jo ikke ved, hvornår der kommer styr på situationen med coronavirus i Kina«.

Nogenlunde de samme toner lyder fra Jyske Bank, hvor direktør Per Vinstrup heller ikke ser store problemer i den aflyste auktion.

»Overordnet set er der tale om en kort likviditetsforskydning, og hvis vi har sagt ja til en minkavlers 2020-budget, betyder aflysningen ikke det helt store. Der kan være nogle avlere, der mangler likviditet - dem skal vi have en samtale med«, siger Per Vinstrup.

For de avlere, der ville bruge prisen på februar-auktionen som grundlag for at bestemme antallet af tæver på farmen i år, er aflysningen særligt ærgerlig.

»Der er en del minkavlere, der i november besluttede at vente på februar-auktionen for at tage bestik af salgspriserne på den, før de besluttede, hvor mange tæver de skulle have i år. De har ventet forgæves, og de, der nu beslutter sig for at have færre tæver, har haft unødvendige udgifter til at fodre de tæver, de nu sætter ud,« siger Per Vinstrup.

Sælges på næste auktion

Der skulle have været solgt to mio. minkskind på februar-auktionen. De overføres nu sammen med bl.a. chinchilla-skind til april-auktionen, der afholdes 21.-28. april og muligvis bliver forlænget med et par dage, oplyser Kopenhagen Fur.

Skindauktionen blev aflyst, fordi frygten for den potentielt dødelige coronavirus har fået de kinesiske myndigheder til at anbefale alle kinesere, at de skal undgå udlandsrejser. Anbefalingen ville påvirke antallet af kinesiske opkøbere på Kopenhagen Furs skindauktion, der skulle være startet 10. februar. Flertallet af opkøberne plejer af komme fra Kina.

Faktaboks

Ingen auktion uden kinesere:

  • Da de kinesiske myndigheder anbefalede ikke at rejse ud af Kina pga. coronavirus, stod Kopenhagen Fur med valget mellem to onder: At aflyse februar-auktionen eller gennemføre den uden kinesiske opkøbere. Kopenhagen Fur valgte at aflyse.
  • Auktion var ventet med spænding, fordi den ville give en retnings-pil for prisen på skind, der i de senere år er blevet solgt til under fremstillingspris. Sidste år var salgsprisen på minkskind i gennemsnit 198 kr, mens det kostede 280 kr. at fremstille et.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle