Dyrenes Beskyttelse kalder buræg-forbud en sejr: - Det hæver bundniveauet for dyrevelfærden

Det endelige farvel til danske buræg får ros af Dyrenes Beskyttelse, der kalder det en sejr for aktivistiske forbrugere og detailhandlen. Man ærgrer sig dog over udfasningsperioden på 12 år.

Ikke så overraskende glæder Dyrenes Beskyttelse sig over det kommende farvel til burhøns. 

- Det er glædeligt, at der er kommet en fast bagkant for produktionen af buræg i Danmark – og de grufulde liv for hønsene, der lægger dem. Det hæver bundniveauet for hønsenes dyrevelfærd herhjemme, siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Fødevareministeriet oplyste torsdag morgen, at produktion af buræg i Danmark forbydes fra næste år, og det betyder, at det fra 2023 ikke længere vil være lovligt at starte en produktion af buræg.

Det er ifølge Dyrenes Beskyttelse en sejr for de aktivistiske forbrugere og detailhandlen, der allerede for flere år siden stoppede salget af buræg. 

- Det er omkring ti år siden, at vi begyndte at køre hårdt på med kampagner mod buræg. Mange forbrugere var med os og vendte buræg ryggen, og detailhandlen fjernede dem fra hylderne. I sidste ende har det alt sammen ført til det endelige farvel til buræggene, siger Britta Riis.

Lang periode med "skjulte buræg"

Foreningen er dog mere loren ved, at der indføres en overgangsperiode på 12 år for at sikre, at de nuværende syv danske burægsproducenter har mulighed for at omstille sig til en anden produktionsform.

Foreningen havde gerne set, at udfasningen var gået hurtigere.

For selvom langt de fleste supermarkeder har stoppet salget af buræg, er de fortsat brugt af blandt andet  restaurationer, kantiner, fødevareproducenter og medicinalvirksomheder.

Derved får mange danskere ifølge foreningen serveret "skjulte buræg" i den mad, der serveres i kantiner, børnehaver og i færdigretter.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse har de syv danske landmænd med burægsproduktioner fortsat tilsammen omkring 550.000 høns.

- Under udfasningen kan seks millioner høns udsættes for burlivet, og det bør ikke ske. Danskerne skal ikke spise så mange skjulte buræg, og der må private og offentlige indkøbere træde i karakter, siger Britta Riis.    
Cirka 17 procent af de æg, der blev produceret i Danmark i 2021, var buræg.  Til sammenligning udgjorde buræg 61 procent af produktionen af æg i 2010.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle