Eksporten af dansk fjerkrækød på vej mod ny rekord

Eksporten af fjerkrækød var i de første ni måneder af 2019 på det højeste niveau nogensinde.

Eksporten af fjerkrækød går godt.

Faktisk så godt, at eksporten er på vej mod en ny rekord. Det viser en ny økonomisk analyse fra Landbrug & Fødevarer.

Af analysen fremgår det, at eksporten af fjerkrækød er vokset med 166,7 mio. kr. (7,5 pct.) i de første ni måneder af 2019 sammenlilgnet med samme periode sidste år.

Fra januar til september lød den samlede danske eksport af kød fra fjerkræ på 2.477 mio. kr.. Det er det højeste niveau i de første ni måneder af året nogensinde.

Den stigende eksport har været drevet af bedre priser og større mængder kød, der har kunne eksporteres, fremhæver analysen.

Samtidig er der også kommet gang i eksporten af æg igen, fortæller sektorchef for Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen.

Væksten ligger i Østasien og EU

De største aftagere er ikke overraskende andre EU-lande, der aftog mere end 84 pct. (2.066 mio. kr.) af den danske eksport af fjerkræ i jan-sep 2019.

Øst- og Sydøstasien og Afrika aftog hhv. 6 pct. (155 mio. kr.) og 5 pct. (132 mio. kr.) af den samlede eksport af fjerkrækød. 

Eksporten til Øst- og Sydøstasien er steget med 58 mio. kr. svarende til
en stigning på 60 pct.

Stigningen findes især til Sydkorea og Hong Kong (+50 mio. kr.), der både modtager større mængder og giver bedre priser.

Priserne på fjerkrækød stiger i øjeblikket bl.a. som følge af afrikansk
svinepest (ASF), der har sænket den globale produktion af grisekød markant.

Det har medført øget efterspørgsel efter andre kødtyper, heriblandt især fjerkrækød.

"Den globale produktion af grisekød er sænket markant, og der er fortsat ikke kontrol over sygdommen i mange af de lande, hvori der er udbrud. Dermed kan efterspørgslen efter fjerkrækød stige endnu mere de kommende år", står der i analysen.

Eksport vil stige mere de næste ti år

Men der er flere gode nyheder på vej.

Landbrug & Fødevarers økonomer forventer nemlig også, på baggrund af en EU-rapport, at forbruget af fjerkrækød stiger endnu mere frem mod 2030. 

Følger den danske eksport af fjerkrækød forventningerne fra EU-kommissionen vil eksportmængden stige med 5,7 procent frem mod 2030.

Efterspørgslen af fjerkræ ud af EU stimuleres af stigende indkomster og befolkningstal hos især udviklingslandene. Derudover er kyllingekød substitut til andre kødtyper når udbuddet falder, skrives der i analysen.

Hvad angår priserne forventer EU-kommissionen et lille faldt for priserne på fjerkrækød internt i EU, men en pæn stigning på 16,2 procent på priserne for fjerkræ ud af EU.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle