Fire organisationer i nyt makkerskab om ny national fødevareklynge

Fire organisationer, blandt andre Agro Business Park og Nordjysk FødevareErhverv, er gået sammen i en ny klynge for fødevarer og bioressourcer.

Der er en ny national fødevareklynge til innovationshjælp for fødevarevirksomheder på vej i Danmark.

Det er de fire organisationer Agro Business Park, Danish Food Cluster, Nordjysk FødevareErhverv og Videncenter For Fødevareudvikling, der er gået sammen om at oprette den nye nationale klyngeorganisation inden for fødevarer og bioressourcer.

Det skriver de fire organisationer i en fælles pressemeddelelse.

Klyngen ønskes oprettet med henblik på 2021, hvor er nyt erhvervsfremmesystem træder i kraft. I dag findes der langt over 60 erhvervsklynger inden for de forskellige brancher i Danmark, men fra 2021 er det politisk bestemt, at det antal skal skæres ned til 10, for at gøre det mere enkelt for små- og mellemstore virksomheder at vide, hvor de kan søge faglig støtte og økonomisk starthjælp.

Det nyt system indebærer dog, at der fra national side kun bliver bevilget penge til én landsdækkende aktør inden for hver klynge.

"Fra 2021 bliver systemet mere enkelt. Men det er kun bevillig til én aktør, og derfor skal den her nye klynge skabe et stå stærkt konsortium og netværk som muligt, for der bliver konkurrence om de her midler. Derfor skal vi sikre, at fødevareklyngen bliver så stærk og med så bredt et netværk som muligt", siger branchedirektør Leif Nielsen fra DI Fødevarer, der sammen med Landbrug & Fødevarer mandat til at koordinere processen mod den nye fødevareklynge.

Skal især rykke på klima

De fire organisationer, der nu går sammen i den nye klynge, har alle fire tidligere givet bevillinger til opstartsvirksomheder på et nationalt plan. Derfor var det for dem oplagt at slå pjalterne og vidensressourcerne sammen.

"Der er ressourcer alle fire steder, som skal bevares", siger Leif Nielsen fra DI Fødevarer.

Den nye klyngeorganisation skal styrke fødevareklyngens innovationsevne, og Især når man snakker klima, kan den nye klynge bidrage.

"Fødevareklyngen er for mig helt centralt de næste 30 – 40 år for at løse de store samfundsudfordringer indenfor klima, sundhed og ressourcer - ikke bare i Danmark, men også på globalt plan. Men de løsninger har vi ikke i dag, så der skal der nye virksomheder til. Derfor er det vigtigt at skabe et stærkt netværk mellem små- og mellemstore virksomheder, startups og universiteterne", siger Leif Nielsen.

Det er endnu ikke helt klart, hvornår den nye fødevareklynge officielt går i luften, men i pressemeddelelsen lyder det, at "målet er at have afsøgt mulighederne og tilvejebragt et beslutningsgrundlag til organisationernes generalforsamlinger i foråret 2020".

Igangsættelse af den nye klynge nyder opbakning fra en række universiteter, blandt andet Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. Desuden bakker GTS-institutterne op om initiativet samt de to erhvervsorganisationer Landbrug & Fødevarer samt DI Fødevarer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle