Italiensk landmand dyrkede GMO-majs - vinder nu millionerstatning

Den italienske landmand Giorgio Fidenato har fået medhold af EU-domstolen i en opsigtsvækkende sag om dyrkning af genetisk modificeret majs.
 
Landmanden Giorgio Fidenato har siden 2010 fastholdt sin ret til at dyrke GMO-majs og trodset den italienske lovgivning samt måtte finde sig i voldsomme protester fra Green Peace. Landmanden har stiftet en bevægelse, der arbejder for liberale forhold i landbruget.

I 2010 destruerede miljøorganisationen to marker, hvor Giorgio Fidenato havde dyrket GMO-majs.
 
Selvom den italienske landmand siden 2010 i flere omgange har tabt de juridiske slagsmål til den italienske regering og er blevet pålagt flere store bøder, er Giorgio Fidenato stædigt fortsat med at dyrke GMO-majs. Løbende har han samtidig forsøgt at få sin sag afgjort på EU-plan.

"Vi har ikke haft noget andet valg end at begå civil ulydighed – de her frø er lovlige i Europa", proklamerede Fidenato i en erklæring tilbage i 2010.
 
Landmanden har hele tiden fastholdt sin ret til at dyrke den genmodificerede sort MON 810, og i september nåede EU-domstolen endelig frem til en kendelse, der altså faldt ud til landmandens fordel.
 
Dermed slipper Fidenato - og brødrene  Leandro og Luciano Taboga, der var en del af sagen - for at betale de bøder, som den italienske myndighed flere gange har udstedt.

Derudover har EU-domstolen givet Fidenato medhold i landmandens private søgsmål mod den italienske regering, hvor han har krævet 1,3 millioner kroner i erstatning.
 
EU-domstolen hæfter sig i kendelsen ved, at det italienske forbud mod dyrkning af GMO-majs i den konkrete sag, som omhandler GMO-frø sået i 2014, har været i strid med den gældende EU-lovgivning på området. Domstolen hæfter sig ved, at Italien ikke havde fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, at GMO-afgrøderne var skadelige for miljøet eller mennesker og dyrs sundhed.

Kan europæiske landmænd nu dyrke løs med GMO-afgrøder? Nej.

I 2015 trådte EU’s Barosso-direktiv i kraft. Det har givet de enkelte EU-medlemslande frihed til selv at afgøre på nationalt plan, hvorvidt GMO-frø bør kunne anvendes eller ej. Hvis Giorgio Fidenato dyrker GMO-afgrøder i dag, er situationen altså en anden.

I visse europæiske lande, såsom Spanien og Portugal, har myndighederne godkendt dyrkningen af GMO-afgrøder. I Danmark er der - ligesom i Italien - forbud.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle