Midtjyske landboforeninger med fusionsplaner stemt ned af medlemmerne

Deltagerne på generalforsamlingen i Holstebro Struer Landboforening stemte onsdag nej til en planlagt fusion med Herning-Ikast Landboforening. ”Overraskende”, lyder det fra formanden.

Medlemmerne af Holstebro Struer Landboforening sagde på foreningens generalforsamling onsdag aften nej tak til en fusion med naboforeningen Herning-Ikast Landboforening.

En enig bestyrelse havde ellers lagt op til debat ved at ridse fordelene op, herunder at en samlet forening ville blive landets fjerde største med små 1200 medlemmer, hvoraf en tredjedel ville stamme fra Holstebro-Struer. I en ny bestyrelse ville foreningen være repræsenteret med 5 ud af 12 pladser.

Afstemningen blev dog afsluttet med et overordentligt stort nej.

30 stemte nej, mens 29 sagde ja og to stemmesedler var blanke. Det var nødvendigt med et 2/3-flertal for at fusionen blev ført igennem.

”Jeg ved jo af gode grunde ikke, hvem der stemte nej, men under debatten var mit indtryk, at folk var bekymrede for, at vi ikke kunne håndtere den lokale forankring, hvis vi blev så store”, siger Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening, til landbrugsavisen.dk

”Hvis ikke jeg var skuffet, skulle vi naturligvis aldrig have stillet forslaget om fusionen, men jeg er samtidig også lidt stolt. Det betyder jo, at medlemmerne er tilfredse med det arbejde, vi laver lige nu, og de mener, at vi sagtens kan køre det videre i fremtiden”.

Han forklarer, at en fusion ville kunne være med til at tiltrække flere medlemmer, og at der ville kunne rationaliseres på mange opgaver. Lige nu har de to landboforeninger flere samarbejder gennem deres medlemskab i Sagro, og afvisningen af fusionen kom derfor også bag på formanden.

Har I som bestyrelse været gode nok til at kommunikere behovet for fusionen?

”Det er jo mig, den hænger på. Jeg vil sige, at jeg var meget fortrøstningsfuld, indtil jeg så resultatet af afstemningen. Men vi burde måske have kaldt ind til nogle små kaffebordsmøder rundt om i medlemskredsen for at give medlemmerne mulighed for at stille spørgsmål og få forklaret omstændighederne nærmere”.

Dalende medlemstal og stigende regninger

Kristian Gade fortæller, at bestyrelsen fremsatte forslaget på baggrund af, at medlemstallet langsomt daler, samtidig med at de administrative poster i hvert fald ikke bliver mindre.

”Vi kan jo se, at medlemstallet falder hos os, og det gør det også hos Herning-Ikast Landboforening. Det falder ikke hurtigere end andre steder, men vi kan se, at vi ville blive for få, og at det ville blive sværere at drive en forening i fremtiden”, siger han.

”Vi følte, at det var rettidig omhu at gå ind i en fusion nu, men det mente medlemmerne ikke. Og sådan er det jo”.

Formand Kristian Gade understreger dog, at landboforeningen ikke er presset økonomisk.

”Vi har en god og sund økonomi, og det samme har de i Herning-Ikast Landboforening. Men når man skal fusionere, er det altså sjovere at gøre af lyst frem for at gøre det, når det bliver nødvendigt. Kommer man i den situation, har man ikke handlet ordentligt som bestyrelse”, siger han.

Større vilje til at indgå i bestyrelsen

En anden årsag til at de to landboforeninger ville slå pjalterne sammen var, at det skulle være mere fremkommeligt at rekruttere medlemmer til bestyrelsen.

”Det har vi haft problemer med førhen, og i teorien skulle det blive nemmere, når vi blev større. Det ville også blive mere interessant at komme ind i bestyrelsen efter en fusion, eftersom vi så ville skulle dække fire kommuner og derved drive det på en anden måde”, siger Kristian Gade.

Til gårsdagens generalforsamling var der syv kandidater til to bestyrelsesposter.

”Så vi havde jo kampvalg – det har vi ikke prøvet mange gange før”.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle