Minister vred sig på samråd: Afviser at kende til Rigspolitiets trussel

Justitsministeren blev udsat for en byge af spørgsmål om hans rolle i forbindelse med Rigspolitiets trussel mod minkavlere - spørgerne fik meget få klare svar.

Rigspolitiet var af den "helt klare forståelse, at den fornødne hjemmel ville foreligge inden for kort tid".

Sådan lyder det i et svar til Folketinget fra Rigspolitiet, hvor man forklarer, hvorfor man ringede og truede minkavlere, selvom politiet vidste, at der ikke var lovgrundlag.

Men hvor stammer den nævnte forståelse fra?

Det spørgsmål var justitsminister Nick Hækkerup (S) ikke meget for at svare på, da han torsdag var indkaldt i samråd om Rigspolitiets ageren.

rigspolitiet var advaret

Vi ved fra regeringens redegørelse, at Justitsministeriet ringede til Rigspolitiet 5. november - dagen efter det famøse pressemøde - og fortalte, at der ikke var lovhjemmel.

Alligevel kørte Rigspolitiet på med sine opkald til minkavlerne fra 6. til 8. november, hvor det bl.a. lød, at kompensationen ville bortfalde, hvis minkavlerne ikke samarbejdede.

"Hverken jeg selv eller ministeriet var involveret i udarbejdelsen af actioncardet (Rigspolitiets telefoninstruks, red.)", lød det igen og igen fra justitsminister Nick Hækkerup, der dermed ikke ville svare på, hvad Justitsministeriet ellers sagde til Rigspolitiet.

Venstres Jacob Jensen bed sig fast:

"Rigspolitiet har den opfattelse, at der ville komme lovhjemmel. Hvem har bibragt den opfattelse?", ville Venstre-politikeren vide og fik svaret:

"Det her handler alene om actioncardet. Er man ikke interesseret i det, er man gået til det forkerte samråd", lød det fra ministeren.

hvad vidste ministeren?

Rigspolitiet indrømmede inden samrådet, at man godt vidste, at der ikke var lovhjemmel, da man ringede rundt til minkavlerne.

Dermed er især rigspolitichef Thorkild Fogde kommet under beskydning.

For oppositionen forsøger man nu at finde ud af, hvilken rolle Justitsministeriet og justitsministeren har spillet, og det kom ikke rigtig til at stå klart i samrådet.

For minister Nick Hækkerup gælder det, at han var syg med corona i de afgørende dage efter pressemødet, og derfor var "ude af loopet", som han sagde på samrådet, hvor han dog også erkendte, at han har det politiske ansvar for fejl begået i ministeriet.

Det endte med, at samrådet bliver fortsat i næste uge, da der mangler svar på både mundtlige og skriftlige spørgsmål.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle