Nedlukning hos Yara bringer gødnings-forsyningen i fare

Danske landmænd bør være dækket godt ind på den korte bane. Blot få måneders lav produktion kan få indflydelse på 2023.

Det vækker opsigt, at Yara har lukket to af sine europæiske fabrikker ned som følge af de høje priser på naturgas.

Dermed kører gødningsgiganten kun på 45 procent af sin normale produktion i Europa.

-Yara har regnet på, hvad det koster at producere et kilo gødning, og den pris kan de ikke med rimelighed sælge det til. Der er en øvre grænse for, hvad markedet vil og kan betale for gødning, siger Henrik Mulvad Madsen, råvareanalytiker hos Agromarkets.

Kina og Rusland lukket ned

I forvejen er udbuddet af kuntgødning udfordret.

Produktionen har været udfordret af høje energipriser siden efteråret. Det fik Kina, et af verdens største gødningseksporterende lande, til at beskytte egne landbrug.

Ifølge Palle Jakobsen, markedsanalytiker hos Agrocom, har Kina i realiteten lukket ned for eksporten ved at indføre restriktioner. Krigen i Ukraine betyder, at Rusland som den næste store spiller reelt set også lukker ned for eksport.

- Selv hvis de gerne vil eksportere, vil de færreste turde sejle ind i Sortehavet og hente gødning. I realiteten ligger eksporten underdrejet, siger Palle Jakobsen.

Skal rette sig snart

Vurderingen er, at danske landmænd bør være sikret forsyning af kunstgødning resten af foråret. Værre ser det ud andre steder i verden, hvor effektiviteten på markerne er lavere og de lokale gødningslagre mindre.

Bliver den lave produktion ved bare en måned mere, vil billedet ændre sig frem mod 2023, hvor den nuværende produktion skal bruges på markerne.

- Er der stadig nedlukket om en måned, så er det en tolvtedel af produktionen, der mangler. Det vil man kunne mærke, siger Henrik Mulvad Madsen.

Fastholdes situationen i to-tre måneder, bliver det yderligere kritisk.

- Så bliver det ikke et spørgsmål om pris, men om man overhovedet kan få gødning til næste sæson, siger Palle Jakobsen.

Hungersnød en mulighed

Et faldende udbytte som konsekvens af mangel på gødning vil ramme de kornimporterende lande hårdt.

Landmænd plejer at løse en fødevarekrise ved at producere mere, når afgrødepriserne er høje, men denne mekanisme fungerer ikke så godt, når gødning også bliver dyrere.

- Det vil tværtimod forstærke prisboblen, og dermed vil risikoen for hungersnød flere steder i verden blive større, siger Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet.

Palle Jakobsen er enig i, at når lagrene er små, kan verdensmarkederne ikke undvære den mængde.

- Nogle vil være nødt til at undvære. Per definition vil det være dem, der kan betale mindst for korn, siger han.

Henrik Mulvad Madsen mener ikke, at det får kritisk indflydelse på fødevareforsyningen, fordi Yaras fabrikker lukker ned. Han fokuserer i stedet på behovet for at omdirigere de globale forsyningskanaler.

- Det, der panikker i markedet lige nu, er, at de sædvanlige forsyningskanaler, vi arbejder med, de er brudt, også for gødning. Når man tager en principbeslutning om ikke at handle med Rusland over en bred kam, kommer det til at ramme gødningsmarkedet, for Rusland har været et vigtigt indspil i den danske og europæiske gødningsforsyning med prisbillige, men stadig gode varer, siger han.

Yara: Prisen skal ned

Hos Yara kan vicepræsident for virksomhedskommunikation, Kristin Nordal, ikke kommentere på Danmark specifikt.

- Vi bruger vores globale produktionssystem til så vidt muligt at forsyne vores kunder. Varigheden af nedlukningen vil afhænge af prisudviklingen på gas, ammoniak og nitrater, siger hun.

Faktaboks

Yaras lukkede fabrikker

  • 9. marts meddelte Yara, at de midlertidigt skruede ned for produktionen på to fabrikker i Frankrig og Italien.
  • Fabrikkerne har tilsammen en årlig kapacitet på 1 mio. ton ammoniak og 900.000 ton urea.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle