Ny lov skal sænke beløbsgrænse - bliver billigere at hente udenlandsk arbejdskraft

Med ny lov vil regeringen sænke beløbsgrænsen permanent fra 1. april, så det bliver markant billigere at hyre arbejdskraft fra lande uden for EU. Grænse på arbejdstilladelser er nu op til forligspartier.

Fra 1. april 2023 bliver det markant billigere at hente arbejdskraft fra lande uden for Europa.

Her bliver den nuværende beløbsgrænse på 465.000 kroner nemlig sat ned til 375.000 kroner, erfarer Fagbladet 3F. 

Beløbsgrænsen er en grænse for, hvor meget man som udlænding fra et land uden for EU skal have i årlig indkomst for at kunne arbejde i Danmark.

Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger bliver lovforslaget fremsat i Folketinget torsdag i denne uge.

Herefter det planen, at lovforslaget bliver vedtaget og skal træde i kraft fra april i år.

Det bekræfter Udlændinge- og Integrationsministeriet over for Fagbladet 3F.

- Udlændinge- og Integrationsministeriet kan oplyse, at lovforslaget, som blandt andet skal indføre en ny supplerende beløbsordning med en lavere beløbsgrænse, fremsættes primo februar. Lovforslaget forventes at træde i kraft 1. april 2023, står der i det skriftlige svar.

Hidtil har kravet været, at man som ikke-EU-borger skulle have en månedsløn på mindst 38.750 kroner inklusiv feriepenge og pension fra en dansk arbejdsgiver for at få job i Danmark.

Men med ændringen i beløbsordningen sættes beløbet ned til minimum 31.250 kroner om måneden.

Det møder stor kritik fra Søren Heisel, forbundssekretær i landets største fagforening, 3F.

- Fremover bliver det nu muligt at importere alt fra lastbilchauffører til brolæggere og anlægsgartnere fra den anden side af jordkloden.

Den lavere beløbsgrænse vil ifølge forbundssekretæren betyde, at der kan komme tusindvis af udlændinge til Danmark for at tage jobs, som hidtil har været sikret imod hård lønkonkurrence.

- Der er tale om en voldsom og fuldstændig unødvendig konkurrenceudsættelse af 3F’ernes arbejdsmarked, som ærligt talt bekymrer mig en del. I 3F vil vi gøre alt, hvad der er muligt for at sikre, at det ikke bliver et ”green card” til at underminere danske løn- og arbejdsvilkår, siger Søren Heisel.

Det har længe været et brændende ønske for arbejdsgiverne at sænke beløbsordningen, så de kan hyre mere arbejdskraft fra lande uden for EU.

Sidste år aftalte den tidligere Socialdemokratiske regering med flere andre partier at ændre i beløbsordningen fra 1. december 2022.

Men folketingsvalget og den langvarige regeringsdannelse satte en stopper for planerne.

Nu kommer indgrebet så alligevel med fire måneders forsinkelse – men med den ændring, at nedsættelsen af beløbsgrænsen bliver permanent. Ikke midlertidig i en treårig periode, som det ellers først var planen.

Samtidig fjerner SMV-regeringen en planlagt grænse på 15.000 arbejdstilladelser, før beløbsordningen skal sættes ud af kraft.

I stedet bliver det op til forligspartierne bag den nye lov at aftale, om der skal være en grænse eller ej, fremgår det af mailsvaret fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Fagbladet 3F.

- Aftalen indeholder ikke en kvote for, hvor mange udlændinge der kan få opholdstilladelse efter den supplerende beløbsordning, står der i mailen.

Dog fastholder SMV-regeringen, at det skal være muligt at suspendere beløbsordningens lavere grænse, hvis ledigheden bliver højere end 3,75 procent over en tre måneders periode herhjemme.

Fagbladet 3F har tidligere afsløret, hvordan beløbsordningen har været brugt til at fastholde asiatiske kokke i Danmark i ansættelsesforhold, som Center mod Menneskehandel vurderede var tvangsarbejde.

Også i byggeriet og lagerbranchen er ansatte på beløbsordningen blevet snydt for deres retmæssige løn, mens de har været ansat af danske virksomheder.

Sidste år fik knap 50.000 nye udlændinge tilladelse til at arbejde i Danmark – heraf var over 21.500 fra lande udenfor Europa.

/mebo

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle