Nystarter: Pensionskassen har opfyldt min drøm om køer og landbrug

Et landbrug i gennemsnitsstørrelse koster i dag 40 mio. kr., - 10 gange så meget som for 25 år siden. Det gør det svært for unge landmænd at skaffe penge nok til at kunne etablere sig. AP Pension har set en forretningsmulighed i at eje og bortforpagte de store gårde.

TEMA: LANDBRUG I 60 ÅR

»Jeg skal jo selv tjene pengene. Det hjælper AP Pension ikke med. Så på den måde er jeg ikke anderledes stillet end alle andre landmænd,« fastslår Jacob Therkildsen.

Det med pengene er vigtigt at få på plads. For Jacob har godt mærket, at andre synes, at han var lidt heldig, da han etablerede sig på Nygård i 2014. Det skete nemlig i form af en forpagtningsaftale med AP Pension. Modellen er lige så enkel, som den er god for den unge mælkeproducent. Pensionskassen ejer gården på Djursland og de 240 hektar, mens Jacob selv har finansieret køerne og maskinerne og derudover forpagtet 200 hektar ekstra. Det er Jacob, der får overskuddet, men han skal betale et afkast til pensionskassen på 5,2 procent af det investerede beløb i jorden og 6,5 procent af bygningerne.

»Jeg kunne ikke have etableret mig uden pensionskassen. Det ville have været umuligt at rejse penge nok til at købe en gård,« mener Jacob Therkildsen, der på det tidspunkt, hvor han indgik aftalen, var 23 år og nyuddannet agrarøkonom.

At det lige netop er Jacob, der blev en af de første danske landmænd, der etablerede sig med en pensionskasse som investor, skyldes mere eller mindre en tilfældighed. AP havde købt gården og ledte efter en dygtig ung landmand med visioner, evner og lyst til køer. Via netværk og familie fik Jacob nys om gården, blev godkendt af AP Pension, og så var der kun at skrive under på aftalen.

Noget at bestille

Nygård ligger midt i det bakkede Djursland, - lidt nordøst for lufthavnen i Tirstrup. Med et stuehus på 850 kvadratmeter er der masser af plads til Jacob. Ikke mindst fordi kæresten Ida, der er dyrlæge, »indtil videre« bor og arbejder i Aalborg.

Pendlerforholdet har den fordel, at Jacob til hverdag har masser af tid til at bygge sin bedrift op.

»Jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle til at bestille noget, da jeg så gården og køerne,« husker Jacob Therkildsen. Især var mange af køerne i en dårlig forfatning, og man havde forsømt at få dem insemineret og klovbeskåret.

Så der var mildest talt noget at komme efter for den unge ambitiøse landmand, der nu forpagter ét af den halve snes danske landbrug, som AP Pension ejer.

Lykkeligt fornuftsægteskab

Indtil videre ser det ud til, at fornuftsægteskabet mellem pensionskasse og landmand ikke bare fungerer, men også kan gå hen at blive helt lykkeligt. Nok har de taget hinanden for pengenes skyld, men Jacob lægger ikke skjul på, at han er svært tilfreds.

»Jeg tænker på det som min egen gård. På den måde er der ingen forskel på, om jeg havde købt den med lån fra banker og kreditforeninger, eller om jeg forpagter den. I aftalen er der også den mulighed, at jeg kan købe gården, når forpagtningen udløber efter ti år, og det forventer jeg at gøre« fortæller Jacob Therkildsen.

»Jeg har fået en fantastisk god sparring fra AP Pension, der også sidder med i min gårdbestyrelse. Jeg har selv lavet udkast og tegninger til den nye løsdriftsstald, men AP Pension har hjulpet med at hente tilbud og byggestyring«.

Den nære fremtid på Nygård kommer helt sikkert til at byde på flere køer, så Jacob kan polstre sig til at kunne klare en lav mælkepris.

»Og så skal jeg vist have ansat en fodermester, så jeg ikke altid selv har bagvagten,« griner den unge landmand.

Har du lyst til at læse mere om, hvordan det var at være landmand tilbage i tiden? Så klik ind på godhistorie.dk og læs historier, gamle artikler og se billeder fra de sidste 60 år i landbruget. 

Vil du selv være en del af historien? Så send os et billede eller en historie på godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller tag et billede med #taklandmand på Instagram. 

Faktaboks

Jacob Therkildsen

  • Forpagter Nygård ved Grenå af AP Pension.
  • Jacob er uddannet landmand og agrarøkonom.
  • 550 årskøer, 435 hektar. Seks medarbejdere.
  • Ydelse: 12.500 kg/år. Malkende køer, goldkøer, kælvekøer og kalve er på hovedejendommen. Opdræt står på lejet ejendom 16 kilometer væk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle