Priserne er steget 30 procent siden august på stor mejeribørs

Stigninger det seneste halve år har gjort at indekset hos Global Dairy Trade er tilbage på samme niveau som i oktober 2022.

Af Niels Ole Nielsen, chefkonsulent i Landbrug & fødevarer

Hver anden eller tredje uge bliver der handlet mejeriprodukter på den new zealandske børs Global Dairy Trade. Efter hver auktion bliver der lavet et samlet vægtet indeks over alle handler, også kaldes GDT-indekset.

Dette indeks har i årene 2017 til 2020 ligget nogenlunde stabilt mellem 900 og 1.100. Ligesom markedspriserne har været ekstremt høje de seneste år, har det også været tilfældet for GDT-indekset.

I marts 2022 satte det således rekord og nåede indeks 1.593. Efterfølgende gik det dog kun én vej og indekset faldt kraftigt frem til august 2023, hvor det nåede indeks 850.

Siden august er det stort set kun gået fremad. De sidste halve år har der været afholdt 11 auktioner, hvoraf de 9 er endt med stigninger for GDT-indekset. I perioden er indekset således vokset med i alt 25 procent og ligger i dag på indeks 1106, hvilket er det højeste niveau siden oktober 2022.

Stigningen skyldes blandt andet både en faldende indvejning samt et stigende forbrug af mejeriprodukter.

Artiklen fortsætter under grafen

For hele 2023 er den globale indvejning stort set på niveau med året forinden, men i 2. halvår 2023 har man set et fald i niveauet 0,5 – 1,0 procent.

Dette skyldes, at produktionsomkostninger flere steder stadig har været høje på grund af løn- og rentestigninger, hvorimod afregningspriserne er dalet en del siden i løbet af 2023.

Derudover har man det seneste halve år oplevet at flere forbrugere, som eller i perioden med høj inflation fravalgte mejeriprodukter for at spare penge, nu er på vej tilbage, da man flere steder har fået flere penge mellem hænderne.

Stigningen i GDT-indekset er sket på trods af, at den kinesiske import af mejeriprodukter er gået tilbage for de fleste produkter i 2023. Således er der sket store fald i landets import af sødmælkspulver, UHT-mælk samt modermælkserstatning, som ellers er nogle af de produkter landet har importeret mest af. Til gengæld er der sket en stor stigning i landets import af ost, som dog først er på vej frem.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle