Regnskab fra Danmarks største svineproducent: Så vildt blev overskuddet

Stort overskud fra Martin Lund Madsens selskaber efter 2019 med udvidelse og eksplosivt stigende svinepriser.

73 mio. kr. efter skat - og et såkaldt "rigtig godt år".

Sådan betegner Danmarks største svineproducent Martin Lund Madsen det forgangne regnskabsår i hans holdingsselskab MLM-Group A/S.

Regnskabet er netop offentliggjort - med en omsætning, der nærmest er eksploderet fra 164 mio. kr. til 305 mio. kr. En vækst på 86 procent.  

"Det har været et rigtigt godt år. Selv om vi først mod slutningen af året har fået færdiggjort de sidste større investeringer, så slår det igennem, at vi har hele kæden med so-hold, smågrise og slagtegriseproduktion. Nu skal vi have fokus på at bruge de gode priser på grisekød til at konsolidere og udvikle virksomheden, så vi står endnu stærkere den dag, hvor det vender igen", siger Martin Lund Madsen i en udtalelse om regnskabet.

Udvidede med 30 procent

En stor del af årsagen til væksten i omsætningen skyldes opkøbet af den konkursramte Hedegaard ved Grindsted, som Martin Lund Madsen købte i 2018. Det og andre tilkøb og udvidelser øgede antallet af producerede grise med 30 procent i 2019 i forhold til året før.

Imens blev omkostningerne fastholdt på stort set samme niveau, målt i produktionsprisen per gris - og hovedparten af den stigende omsætning er dermed driblet hele vejen ned gennem regnskabet til bundlinjen.

Det betød, at resultatet før renter og afskrivninger, det såkaldte EBITDA blev løftet fra 29 mio. kr. i 2018 til 121 mio. kr. i 2019.

Har bygget 17.000 stipladser

I løbet af året blev der investeret 73 millioner kroner på tværs af virksomheden. De væsentligste investeringer har været en generel optimering af produktionssystemerne, samt byggeri af en ny klimastald med 17.000 stipladser og køb af omkring 200 hektar jord.

Disse stipladser blev dog først bygget sidst på året - og den fremadstormende svineproducent vil dermed uden tvivl levere flere grise i 2020 end i 2019. Tidligere har han udtalt, at han forventer at komme over en kvart million grise årligt.

Ved udgangen af 2019 foregik over 85 procent af produktionen i ejede faciliteter. For bare tre år siden var det tilsvarende tal under 50 procent.

Martin Lund Madsen melder nu, at opkøb ikke længere er i fokus i større skala.

"Vi har ikke umiddelbart planer om at investere i større skala i år. Vi har nået en størrelse, hvor de forskellige dele af vores produktion er skaleret helt rigtigt i forhold til hinanden", udtaler han.

"Vores primære fokus de kommende år bliver at konsolidere virksomheden og på den måde være med til at sikre danske arbejdspladser både hos os selv, hos vores leverandører og ikke mindst på slagterierne", siger Martin Lund Madsen

Egenkapitalen i MLM Group A/S var ved udgangen af 2019 på 190 millioner kroner.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle