Stå tidligt op og få flere diegivningsdage

Ugen På Spidsen: Hvis man fravænner søerne tidligt fx mandag morgen, straks sætter stalden i blød, vasker og udtørrer i løbet af samme dag, så kan farestalden være klar til nye søer om aftenen. Gevinsten ved de flere diegivningsdage er alt andet lige højere fravænningsvægt, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Er du på jagt efter et halvt kg højere fravænningsvægt? Så kan løsningen måske være at stå ekstra tidligt op en dag om ugen.

Hvis man fravænner søerne tidligt fx mandag morgen, straks sætter stalden i blød, vasker og udtørrer i løbet af samme dag, så kan farestalden være klar til nye søer om aftenen. 

På den måde får søerne flere drægtighedsdage i drægtighedsstalden, og kommer i farestalden tættere på faring end de gjorde tidligere. 

Til gengæld får søerne flere diegivningsdage i farestalden, hvor de tidligere havde flere drægtighedsdage i farestalden. 

Forudsætninger skal være opfyldt

Der er nogle forudsætninger, der skal være opfyldt for at systemet virker efter hensigten.

  • For det første skal drægtighedsstalden kunne rumme de højdrægtige søer flere dage, uden at det går ud over deres velfærd. 
  • For det andet må man ikke udnytte den ekstra tid i farestalden til blot at øge soantallet, det skal bruges til flere diegivningsdage.
  • For det tredje skal man have styr på sine løbedatoer, så alle søer kommer i farestald før faring.

I praksis kan man øge diegivningstiden med tre-fire dage.

I relation til zinkfri fravænning kan selv få diegivningsdage ekstra gøre en stor forskel, ikke mindst i besætninger, hvor man har et fodringsanlæg til pattegrise i farestalden, for det er de sidste dage, pattegrisene for alvor æder foder. 

Systemet egner sig ikke i alle besætninger, men kan være en løsning i besætninger, hvor man har mulighed for at vaske og flytte søer ind samme dag, som man fravænner.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord

Zinkfri

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle