Stort udlandslandbrug til salg: Vil høste jordpris-stigninger

Megalandbruget Agri Invest er sat til salg for 750 mio. kroner. 285 danskere står til stor gevinst. Opdateret

Personkredsen bag selskabet Agri Invest A/S, der står bag tre store landbrug med tilsammen 10.600 hektar jord i Rumænien, sætter nu selskabet til salg for 750 mio. kr. Det skriver Børsen.

Agri Invest har med 55 ansatte drevet bedrifter med planteavl i det sydlige Rumænien i 16 år. I ejerkredsen er 285 danskere og enkelte udlændinge.

Til salg-skiltet kommer på selskabet nu, fordi Agri Invest har fået tinglyst ejerskab til langt hovedparten af sit areal på 10.600 hektar. Dermed er det muligt at høste gevinsten for de stigende jordpriser.

"Jordpriserne har udviklet sig fornuftigt, siden vi gik ind i Rumænien. Bare de seneste ti år er prisen på rumænsk landbrugsjord steget fra 1.366 euro pr. hekar i snit til 7.161 euro pr. hektar", oplyser formand og medejer, Preben Hansen til Børsen. 

Stort arbejde at tinglyse 22.000 jordstykker

Agri Invest A/S købte de tre ejendomme i 2006. Det skete med sigte på at sælge dem igen, når tiden var til det. Det er den nu. Derfor lyder tilbuddet, at nye investorer købe en del af landbruget eller hele pakken.

Sådan lyder det i en efterfølgende meddelelse fra selskabet.

"I dag kan du kun sælge landbrugsjord i Rumænien, hvis den er tinglyst. Da vi kom til, var vel cirka 15 procent af jorden tinglyst. Flere har været interesseret i at købe en eller flere af vores ejendomme, men hver gang er det strandet på, at der manglede tinglysning", siger Preben Hansen i meddelelsen. 

"Derfor har vi de seneste par år lagt mange ressourcer i at få det på plads. Da vi ejer mellem 20.000 og 22.000 jordstykker, har det virkelig været en krævende opgave, men vi er næsten i mål og forventer at have ca. 95 procent af arealet tinglyst medio 2022".

Det er også et anslået overskud på 43 mio. kr. i år, der får ejerne til at ville sælge, lyder det. Overskuddet er hevet hjem gennem en "optimeret drift" samt med et stort høstudbytte, der landede over forventingen, og gode råvarepriser, fordi man fik solgt afgrøderne hen over efteråret, hvor priserne steg kraftigt.

"Det er et resultat helt i særklasse i de 16 år, som Agri Invest A/S har ejet bedrifterne", lyder det i meddelelsen.

"Vi har før haft nogle udfordrende år, men vi er lykkedes med at trimme bedrifterne ved at investere i effektivt maskinudstyr og moderne faciliteter. Vi har dygtige medarbejdere, heriblandt to danske driftsledere. Begge har været i Rumænien i mange år og har derfor godt styr på, hvordan tingene skal gribes an. Det kommer bl.a. til udtryk i stadigt stigende høstudbytter", siger Preben Hansen.

Fem års gennemsnittet for hovedafgrøden hvede ligger på 5,5 ton/ha, hvilket er fint i rumænsk målestok. 

De årlige resultater i Agri Invest har svinget meget. I år ventes Agri Invest at få et rekordresultat på 43 mio. kr., skriver Børsen.

Opdateret kl. 14:40 med yderligere kommentarer fra selskabet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle