Tal-slagsmål: Stor uenighed om hvad sprøjteforbud vil koste landmænd

Seges og ministerium ligger langt fra hinanden, når det kommer til vurderingen af de mulige konsekvenser ved sprøjteforbud på paragraf 3-arealer.

Der er stor uenighed mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Seges om konsekvenserne ved det varslede forbud mod sprøjtning og gødskning på paragraf 3-arealer.

Det viser et svar fra miljøminister Lea Wermelin (S) til ordfører Erling Bonnesen (V).

Et forbud vil ifølge ministeriet koste 650 kr. pr. ha om året for 29.000 af de berørte hektar, mens der for de resterende 8.000 hektar slet ikke vil være et driftstab, fordi der er tale om permanent græs med lavt udbytte.

seges er uenig

De tal holder dog ikke, mener Seges.

Først og fremmest mener videnscenteret, at min. 45.000 hektar vil blive berørt, og ikke kun 37.000 hektar, som ministeriet vurderer.

Derudover har Seges beregnet, at driftstabet i gennemsnit vil ligge på mellem 1.200 og 2.500 kr. pr. ha. om året.

Dertil kommer et forventet fald i jordværdien på i gennemsnit 40.000 kr. pr. ha. Det giver et samlet tab for erhvervet på ca. 1,8 mia. kr. ifølge Seges' beregninger.

for usikkert

Hos Miljø- og Fødevareministeriet lyder det, at det er for usikkert at lave en vurdering af jordværditab ved et sprøjteforbud, og ministeren skriver i svaret, at det ikke kan udelukkes, at ændringerne allerede er indregnet i jordpriserne.

Ministeriet kan dog heller ikke udelukke, at der kan komme fald i jordværdien, men:

"Miljø- og Fødevareministeriet vurderer dog, at de berørte bedrifter i overvejende grad berøres med få arealer, og at de berørte arealer generelt udgør en mindre del af de enkelte bedrifter", lyder det fra ministeren.

ingen erstatning

En ting, der især har mødt hård kritik i landbruget, er, at der ikke følger en kompensation eller erstatning med forbuddet - dette svarer ministeren også på.

"Det foreslåede forbud (...) har efter Miljø- og Fødevareministeriets samlede vurdering karakter af generel, erstatningsfri regulering, der er begrundet i væsentlige naturbeskyttelsesmæssige interesser", lyder det.

Det bliver dog tilføjet, at det ikke kan udelukkes, at enkelte lodsejere vil blive så hårdt ramt, at der kan blive tale om en ekspropriation.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle