Venstre vil have faglig udredning af grundlag for aflivning af mink

Der er sat juridiske undersøgelser i gang af minkskandalen, men det sundhedsfaglige grundlag for aflivningen skal fageksperter undersøge, mener Venstre, der vil have en udredning.

Folketinget har nu sat gang i en granskningskommission og to advokatundersøgelser af minkskandalen, men Venstre vil have gang i endnu en udredning.

Ingen af de undersøgelser skal nemlig foreholde sig til, om det sundhedsfaglige belæg for aflivningen af alle mink holder, og det er der en grund til, forklarer formand for Folketingets granskningsudvalg Karsten Lauritzen (V).

"Det handler om, at juridiske eksperter ikke kan undersøge fagligt komplicerede spørgsmål. Det vil være som at gå til bageren og bede om en bøf lidt populært sagt. Beder vi juristerne undersøge det spørgsmål i en kommission, kommer der ikke det store ud af det", siger Karsten Lauritzen og fortsætter:

"Derfor skal vi Folketinget drøfte, om vi skal sætte gang i en ekspertudredning eller en anden faglig undersøgelse af, om det var den rigtige beslutning".

regeringen gik i panik

Venstre-manden nævner til sammenligning den såkaldte Grønnegaard-rapport fra efteråret, hvor et ekspertudvalg undersøgte forløbet om nedlukningen af Danmark.

"Der fik man fagpersoner til at undersøge nedlukningen og komme med deres vurdering", siger Lauritzen og fortsætter:

"Når det kommer til minksagen, bør man undersøge, om det var den rigtige faglige beslutning af at aflive alle mink. For mit eget vedkommende tror jeg, at regeringen gik i panik og traf en urigtig beslutning, men det skal vi have undersøgt fagligt".

Foreløbigt har et flertal som nævnt vedtaget at sætte gang i en granskningskommision, der skal undersøge, om der er tale om et grundlovsbrud samt to advokatundersøgelser af henholdsvis Rigspolitiets action cards og nedgravningen af mink.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle