Vismand: Derfor kan vi undvære hvert fjerde job i landbruget

Det vil have en pris, hvis landbruget pålægges en høj, ensartet CO2-afgift, men det vil ikke få afgørende betydning for dansk økonomi, fastslår vismand og professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet, Lars Gårn Hansen, igen i et stort interview med Jyllands-Posten.

Selv om en ensartet CO2-afgift i landbrugssektoren ifølge Det Økonomiske Råds beregninger vil koste 14.500 job i landbruget og især ramme kommuner som Tønder, Vesthimmerland og Ringkøbing-Skjern, vil afgiften i det store billede ikke skade dansk økonomi.

Det budskab gentager vismand og professor i miljøøkonomi, Lars Gårn Hansen, mandag i et større interview med Jyllands-Posten.

"Du kan bare kigge på tallene. Landbruget står for 1-2 procent af beskæftigelsen og af vores BNP – og en tredjedel af de udledninger, vi skal reducere. Det vil koste noget at undvære det. Men er landbruget afgørende for dansk økonomi? Nej, det er det ikke", siger han.

Han understreger i interviewet, at han ikke vil forklejne, at det vil være hårdt for den enkelte at miste sit job og muligvis skulle flytte. Men samtidig peger han på, at dansk erhvervshistorie altid har været og er præget af store forandringer.

I begyndelsen af forrige århundrede beskæftigede landbruget halvdelen af danskerne. 

Gentager kritiseret budskab

I interviewet med Jyllands-Posten gentager Lars Gårn Hansen dermed budskabet fra den seneste miljøøkonomiske rapport fra vismændene, der ellers mødte en del kritik fra blandt andre borgmestre, Landbrug & Fødevarer og Landdistrikternes Fællesråd.

Rapporten pegede på store jobtab og en skævvridning i Danmark, men nedtonede samtidig konsekvenserne.

For det første lagde vismændene vægt på, at fjerdedel af jobbene i landbruget varetages af udenlandsk arbejdskraft, som må forventes at forlade Danmark i et vist omfang.

Derudover konkluderede de, at cirka hvert tredje af de udsatte job i landbruget besiddes af bedriftens ejer og af dennes familie, og at 30 procent nærmer sig pensionsalderen inden 2030.

Borgmester fra Morsø Kommune, Hans Ejner Bertelsen, lagde i december klar afstand til rapporten. Det samme gjorde Landdistrikternes Fællesråd.

Landbrug og Fødevarer påpeger også, at vismændene i deres øjne undervurderer konsekvenserne i sine beregninger.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle