25 årig leder: Drømmen er at fordoble bedriften

Thorbjørn Westh Koefoed har sat tydelige linjer op for, hvordan han vil håndtere fremtiden som gårdejer på Bornholm

Thorbjørn Westh Koefoed stiller en rødbørstet kost fra sig ved siden af et larmende foderanlæg, til nogle af Langemyregaards 660 årssøer. Han bevæger sig ud i den bagende sol mod de tilhørende 540 hektar markbrug og begynder selvsikkert men ydmygt at fortælle om sine fremtidsudsigter for den bornholmske familiegård.

»Jeg arbejder mod en fordobling af hele bedriften. Fra jeg overtager, til jeg en dag slipper den igen, men der kan nå at ske meget i mellemtiden«, fortæller den arbejdsomme bornholmer, mens han tørrer sveden fra panden. Slægtsgården er ikke overtaget endnu, men Thorbjørn Westh Koefoed fungerer allerede som driftsleder på svineproduktionen. I en alder af 25 år står han i spidsen for fem fultidsansatte på gården og 3.200 foreningsmedlemmer som formand for LandboUngdom.

»Jeg regner med at overtage bedriften fra min far inden for fem år, hvis alt går efter planen«, spår den fremtidige direktør, der allerede sætter sine spor på bedriftens udvikling.

»Da jeg kom hjem til gården i 2016, tilkøbte vi den her ejendom og fik udvidet til full-line svineproduktion«, forklarer han og slår hånden ud mod de røde staldbygninger bagved.

Clean Cut

Når den målrettede landmand en dag skal stå ved roret af den bornholmske bedrift, laver han og faderen en klar opdeling økonomisk.

»Jeg overtager hele bedriften fra den ene dag til den anden. Men min far og jeg vil stadig drive gården sammen«, forklarer Thorbjørn Koefoed.

»I dag har min far det endelige ord, fordi han sidder på pungen. Når jeg overtager, så bliver rollerne bare vendt om«, siger driftslederen, der venter ændringen uden snerten af nervøsitet.

»Jeg tror faktisk, at det bliver nemt. Vi har stor respekt for hinanden, og selvom vi kan være uenige, så bliver vi aldrig uvenner«, siger tænksomt og husker den mentalitet, han har bragt med hjem fra sin tid på havet.

»Kaptajnens ord er lov. Sådan er det bare. Man kan være uenig, men når man får en ordre, så fuldfører man den efter bedste evne. Hvis man begynder at tvivle, så går det i vasken for alle sammen. Det ved både min far og jeg«, siger han med militant fasthed i stemmen og et smil på læben.

Velsejlende samarbejde

Det er alligevel sjældent, at far eller søn tager kaptajnhatten på og trumfer igennem på gården. Thorbjørn Westh Koefoed sætter ære i den sparring, han selv og faderen er med til at indgyde.

»Vi lytter til hinanden allesammen, og det synes jeg er ekstremt vigtigt«, kommer det fra ham. Han er klar i mælet om, at det er idéen frem for manden, der har betydning for virksomheden.

»Hvis man har en idé og kan argumentere for den, så bliver man hørt, uanset hvilken stilling man har«.

Hold det simpelt

»Du skal ikke gøre noget, du ikke kan beskrive på bagsiden af en kuvert. Det har jeg lært af min far«, lyder det stålfast fra Thorbjørn Westh Koefoed, mens han former en lille firkant med fingrene ud fra brystet. Formlen til de gode resultater ligger ifølge den unge landmand også i at begrænse antallet af ændringer i produktionen.

»Jeg har været på en bedrift, hvor vi tog nye tiltag hver fjortens, og vi nåede aldrig at se resultatet«, siger han og uddyber sin egen vision for ændringer i svinestalden.

»Vi skal gøre så lidt som muligt. Forstået på den måde, at vi skal gennemføre de ændringer, vi tror på, men være konsekvente og holde ved vores beslutninger. Selv hvis det viser sig ikke at være den rigtige beslutning i det lange løb, så har vi et bedre grundlag for at se, hvad der gik galt«.

Medarbejderne skal matche

Thorbjørn Westh Koefoed har allerede lederrollen for medarbejderne i svinestalden. Men det står ham klart, at situationen bliver anderledes, når han endegyldigt overtager faderens rolle som direktør.

»Det vil altid kunne medføre udfordringer, når sønnen tager over, men jeg regner med at tage hånd om det med det samme«, fortæller den vordende virksomhedsejer, der vil tage afsæt i et lokalt eksempel fra Bornholm.

»En mekaniker i Rønne overtog et værksted. Første dag fyrede han alle medarbejderne med det forbehold, at de kom til jobsamtale og havde førsteret til jobbet. Selv den 15-årige fejedreng kom til jobsamtale«, fortæller Thorbjørn Westh Koefoed, der er sikker på, at den taktik vil komme alle til gode.

»Leder og ansatte skal fungere sammen. Når jeg overtager vil jeg sætte folk ned til en samtale, så vi kan se hinanden i øjenene og finde ud af, om vi er på bølgelængde. Det skylder jeg både virksomheden, medarbejderne og mig selv«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle