Analytiker spår vildt og voldsomt 2020 for svineprisen

Næste års marked for svinekød bliver vildt og voldsomt, mener analytiker, efter den danske notering for nyligt kravlede over den tyske.

At den danske slagtesvinenotering ligger over den tyske på denne årstid, er sådan set ikke så usædvanligt.

Det usædvanlige ligger i, at det ikke er den tyske, der falder ned til dansk niveau, som det normalvis sker, men at den danske notering fortsætter sin himmeflugt og går over den tyske.

Sådan lyder det fra analytiker Palle Jakobsen fra agrocom.dk.

"I stedet for at de begge falder her i efteråret, går den tyske vandret, og den danske går op. Det er usædvanligt, og det siger noget om, at markedet lige nu er drønstærkt", siger Jakobsen, der i august spåede, at den tyske notering ville nå 14 kr. fra de daværende 13,61 kr. 

I stedet gik noteringen sidelæns, mens den danske notering bare er steget trukket af eksporten til Asien.

2020 bliver voldsomt

Det stærke marked her sidst på året betyder ifølge Palle Jakobsen, at 2020 bliver et vildt år for noteringen.

"Jeg tror, at 2020 bliver vildt og voldsomt, og det gør det nærmest umuligt at spå om, hvad der kommer til at ske. Jeg plejer at sige, at topmarkeder er voldsomme, mens bunde er bløde og runde. Bunde er meget nemmere at analysere", siger han og uddyber, hvad han mener med "vildt og voldsomt":

"Det betyder, at det kan gå stærkt i begge retninger, fordi det er store bevægelser, vi taler om. Jeg er ret overbevist om, at vi kommer til at se priser i 2020, som vi ikke fatter, men det giver ikke mening at gætte på, hvad det bliver. Topmarkeder er som regel følelsesladede og dybt irrationelle, og derfor rækker fantasien ikke til at gætte på, hvor høje priserne bliver".

begyndelsen på enden

Det er efterspørgslen fra Asien og især Kina, der driver priserne i vejret, og flere analytikere spår, at vi ser bunden af de kinesiske slagtninger i år og næste år. 

Derfor er der grobund for høje priser i hvert fald et år frem, hvorefter det bliver mere usikkert, hvornår den kinesiske produktion er oppe i drift igen, skriver Landbrug & Fødevarers analytiker Karsten Flemin blandt andet i sin analyse i weekendens udgave af LandbrugsAvisen.

På sigt bliver voldsomheden dog begyndelsen på enden, mener analytiker Palle Jakobsen.

"Det hele går amok og på et tidspunkt tror alle, at man bliver forgyldt til evig tid ved at producere grise. Der er uanet lyst til at investere, og man kan låne til hvad som helst. Og det er her det hele bryder sammen. Men det bliver ikke i 2020", lyder fra analytikeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle