Arla: " Vejen til målet - at få den bedste mælkepris - er blevet længere"

For Jan Toft Nørgaard, formand for Arla og dermed en af Nordeuropas mest indflydelserige landmænd, er det afgørende at kunne erkende, når der er sket fejl. Men vigtigere endnu at finde ud af, hvad man så gør. Lige nu står det store andelsselskab med store udfordringer på centrale markeder, samtidig med at man skal finde en løsning, der bringer landmændene helskindet gennem klima-krisen.

Jan Toft Nørgaard har en fast pointe. Den handler om ikke at pege fingre ad andre.

"Der har jeg lært af min mor. At hvis man peger på andre, så er der tre fingre, der peger på en selv", siger han flere gange under interviewet over køkkenbordet på familiegården Nørrevang i det sønderjyske.

Den pointe er afgørende for ham som formand for et af verdens største mejeriselskaber", Arla Foods.

"Man skal kunne erkende, at man ikke kan stille alle tilfreds. Og i det hele taget erkende det åbent og ærligt, når noget går galt. Der vil altid være tre fingre, der peger tilbage", forklarer han, mens han gestikulerer ivrigt.

Netop det med at erkende det, der ikke kører optimalt, er centralt for den 59-årige mælkeproducent. For ham er det ikke vigtigst at finde ud af, hvordan noget gik galt. Det er langt vigtigere at finde ud af, hvad man så stiller op herfra.

Når du træder ind i bestyrelseslokalet i Arla. I hvor høj grad er du så dansk mælkeproducent?

"Jeg er ikke dansker. Jeg er Arla. Jeg ser ikke på nationalitet".

Næste år er det tyve år siden, at dansk-svenske Arla blev dannet ved fusionen mellem MD Foods og Arla. Du sad med, da beslutningen blev taget?

"Ja. Det var den 17. april 2000. Vi harmonerede meget med svenskerne. De kulturforskelle, der var, har været en styrke. I Danmark er vi hurtige til at sige "det gør vi". Svenskerne tænker sig mere om. Det har gjort, at mange beslutninger er blevet stærkere. Vi har fået mere eftertænksomhed. Det har også været med til at forme mig. Jeg har skullet lære at begå mig i den verden. Så er vi tilbage ved, at når man peger på nogen, så vender de tre fingre mod en selv. Du kan godt være sur over, at de andre er anderledes. Men så må du jo se på, hvordan får vi det så til at fungere".

Hvordan har den fusion præget Arla?

"Vi fik ind i vores værdisæt, at vi kunne arbejde med andre kulturer. Det lærte os, at bønder er bønder, og at vi tænker ens. Jeg har ikke mødt en bonde, der ikke havde mål om en bedre mælkepris. Vi er alle stolte af erhvervet og af vores faglighed. Det møder jeg overalt. Vi har ikke samme rammevilkår eller samme jordtyper, men vi har samme mål".

Hvordan spiller sådan noget som Brexit ind? I sådan en situation som skilsmisse midt ned gennem Arla-familien er der jo ikke nødvendigvis altid fælles interesser?

"Brexit er en kæmpe udfordring. Vi er 100 procent klar på ethvert scenarie, men vi vil først agere, når vi kender udfaldet. Hårdt Brexit er en økonomisk udfordring. Vi er ikke uforberedte, men det udfordrer os, også på mælkeprisen".

Hvor meget kan I strække jer, når I har syv nationaliteter? Sidste års tørke-hjælp, hvor I udbetalte hele overskuddet - kunne I have gjort det, hvis kun et land var blevet ramt?

"Hvis det kun var et enkelt lands ejere, der var ramt, var det nok blevet en anden beslutning, men når vi rammes kollektivt, kan vi agere kollektivt. Vi er alle ligeværdige medlemmer i Arla"..

Hvor meget kan I så tage hensyn og lave særtiltag for de britiske andelshavere, der jo står i en svær situation med Brexit?

"Fællesskabet er nødt til at beskytte sin forretning, samtidig med at vi agerer i respekt for de britiske ejere og med den solidaritet, der følger med at være et andelsselskab. Vi har brugt meget tid på lobbyarbejde for at stille Arla bedst muligt. Det handler om fri bevægelighed for varer og arbejdskraft. Det er de vigtigste ting for os".

Men det lyder, som om der ikke er mange særhensyn til at tage, hvis et enkelt lands medlemmer kommer under pres?

"Vi må gøre det, der er bedst for mælkeprisen. Fællesskabet må beskytte sin forretning".

Var fusionerne en fejl?

»Nej. Succesen er stadig mulig, men vejen til succes er en anden. Man må spørge, hvad gør vi så?«

Har det været en dårlig forretning?

"Nej, i det store billede har det ikke været en dårlig forretning, men det er en større udfordring end forventet, på grund af ting vi ikke kunne forudse. Vi er konkurrencedygtige og vi arbejder stadig målrettet på at indfri vores mission om at betale den bedste mælkepris. Men hvis jeg siger, at jeg vil have den bedste mælkepris i Europa, er der mange, der tror, at jeg så mener, at det skal ske i morgen".

Hvad gjorde I, da I opdagede problemerne?

"Vi måtte lægge en ny strategi for, hvad vi så gør. Når der er 3 mia. kg. mælk, der ikke længere kan eksporteres til Rusland fra EU, så - selv om vi havde meget lidt af den mælk - måtte vi tage vores del af ansvaret for at løfte mælken ud af Europa".

Var det så en dårlig forretningsplan?

"Nej, jeg har troet på businesscasen hver gang. Fusionerne skulle bidrage positivt til mælkeprisen, og det tror vi stadig kommer til at ske. Uden vores kolleger i de andre lande havde vi heller ikke kunne gennemføre vores transformationsprogram Calcium. Det program gør, at vi har fået fortyndet vores omkostninger".

Men var det så ikke en fejl, når det nu rent faktisk har kostet på mælkeprisen?

"Nej, men det er helt klart en anden udfordring, end vi gik ind til. Vejen til målet - at få den bedste mælkepris - er blevet længere. Og så har vi jo, hvis der bliver et hårdt Brexit, ikke set de sidste konsekvenser endnu. Jeg ønsker ikke at sætte folk blår i øjnene".

Læs hele interviewet med Jan Toft Nørgaard i tillægget "Landbrugets 200 største virksomheder", der udkommer med LandbrugsAvisen søndag.

Faktaboks

Blå bog: Jan Toft Nørgaard

  • 59 år.
  • Gift med Sanne. Tre voksne børn.
  • Juli 2018-: Formand for Arla.
  • 2011-2018: Næstformand for Arla.
  • 1998: Valgt til bestyrelsen for først MD Foods, så Arla.
  • 1996: Medlem af repræsentantskabet.
  • Mælkeproducent fra Skærbæk siden 1982.
  • Medlem af Mejeriforeningens bestyrelse siden 2011.
  • Medlem af virksomhedsbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle