Energiforlig sætter fart i biogassen

Nyt stort fællesanlæg etableres nu.

Etableringen af nye biogasanlæg i Danmark har ligget meget stille i flere år, men med energiforliget fra februar i år er der åbnet nye muligheder for biogas.

Energiforliget indebærer blandt andet en forhøjelse af afregningsprisen for el produceret af biogas fra 60 til 74,5 øre, og det forbedrer mulighederne for en økonomisk bæredygtig biogasproduktion, fremgik det af Dansk Landbrugsrådgivnings temadag "Opdag de nye muligheder med biogas".

Det er der flere landmænd der allerede har gjort, og helt konkret bliver det næste store fællesanlæg, Morsø Biogas, nu etableret.

"Projektet har ligget i skuffen i nogen tid, men energiforliget har været den udløsende faktor for, at anlægget nu opføres," siger konsulent Thorkild Q. Frandsen, AgroTech.

"Vi oplever endvidere, at kommuner, blandt andet Skive og Ringkøbing, nu tager initiativ til at samle landmænd omkring biogasprojekter," siger han.

Gylleseparation

Der er et stort uudnyttet potentiale i husdyrgødningen, og behandlingen i et biogasanlæg rummer flere fordele. Dels er det fremstilling af et vedvarende materiale, dels reducerer det udledningen af metan, der er en drivhusgas og som ellers ville fordampe ved traditionel gylleudledning.

Som noget nyt peger Thorkild Q. Frandsen på, at biogasanlæg med stor fordel kan kobles med gylleseparation.

"Herved kan gårde, der ligger langt væk fra biogasanlægget, separere gyllen og nøjes med at aflevere fiberfraktionen. Det er samtidig den der har det største gaspotentiale, og ved at få tilført den kan biogasanlægget måske fungere uden tilsætning af de affaldsstoffer der efterhånden er blevet meget dyre," påpeger Thorkild Q. Frandsen.

Frygten for at få lugtproblemer har tidligere afholdt nogle fra at etablere biogasanlæg. Men på temadagen blev det slået fast, at det findes der i dag tekniske løsninger på. Endda løsninger der ikke er specielt dyre.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle