Forkert robot har kostet millioner

Morten Larsen begik sit livs fejl, da han købte RMS Liberty-robotter - men der skulle specialrådgivning til at få ham til at indse det.

"Det er det dummeste, jeg nogensinde har gjort!"

Morten Larsen, Stenlille ved Sorø, er ikke bange for at erkende, at det var en fejl, at han for fem år siden købte den sidste RMS Liberty-robot, der er solgt i Danmark.

"Det har kostet millioner i tabt ydelse og andre tab. Måske otte millioner," vurderer Morten Larsen, der i alle årene kæmpede for at få de uduelige robotter til at fungere.

"Man mister overblikket. Bare arbejder og arbejder. Jeg var oppe to gange hver nat for at reparere og udbedre fejl. Og så glemmer man at se på helheden," fortæller han om det mareridt, som han først nu er på vej ud af.

Det blev projektet "Turn-around" der fik Morten Larsen til at erkende, at det år for år gik værre med landbruget.

"Vi har haft underskud hvert år i fem år. Alligevel havde jeg svært ved at erkende, hvad der var galt," siger han i dag.

Fra de bedste til underskud

En bunke skrot foran Morten Larsens stald er alt, hvad der er tilbage af den Liberty-robot, som Morten Larsen monterede i stalden for fem år siden.

"Jeg har prøvet at sælge den, men der er ingen købere," beklager han med et alt andet end kærligt blik på robotten, som for godt fem år siden kostede 1,2 millioner kr.

Fra at være blandt de mælkeproducenter med det højeste dækningsbidrag pr. ko i området, betød robotten et fald i mælkeydelsen på mere end 2.000 kg mælk pr. ko.

"Vi kæmpede, men kunne ikke se en vej ud af problemerne. Det var også svært at erkende, at man selv havde truffet en forkert beslutning," fortæller han.

Da nye konsulenter i forbindelse med "turn-around" analyserede bedriftens forskellige områder, var de imidlertid ikke længe om at se, hvor hovedproblemet var: Robotterne skulle ud!

Bank sagde ja til nye robotter

Med den analyse i kufferten gik Morten Larsen i banken og fik ja til at købe nye malkerobotter. Støtte fra vækstfonden var med til at gøre det muligt.

"Alt var muligt - også salg af gården eller en ny malkestald. Men jeg kan stadig godt lide princippet i malkerobotter," fortæller Morten Larsen.

Valget faldt på tre nye DeLaval malkerobotter.

"De kører fantastisk. Nu er jeg måske oppe én gang hver fjortende nat, og det er småting, der skal ordnes," fortæller han.

Samtidig er ydelsen steget med foreløbig 1.000 kg mælk - og mere er i vente.

Men måske bedst af alt: Morten har fået tid og kræfter til at lede virksomheden igen.

Positive problemer

Den stigende ydelse har affødt nye problemer.

"Men de er positive," understreger Morten Larsen.

"Vi måtte købe ny køletank for at have plads til al mælken. Og nu skal vi forpagte jord og måske købe kvote for at få harmoni i bedriften. Den slags problemer er meget lettere at arbejde med, end at produktionen går den forkerte vej," smiler han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle