Fra fem til 56 kr. for et kilo mel

Fra marts 2007 til marts 2008 er prisen på mel steget med 12,3 procent, kun overgået af prisstigningerne på mælk.

Glutenfri mel til glutenallergikere er et eksempel på et melprodukt, der indbringer en væsentligt højere pris end almindelig hvedemel. Selv om det er et relativt begrænset marked, er prisniveauet helt i top.

En anden forædlingsform er melblandinger til forskellige former for brød. Næsten hele blandingen består af mel, mens gær og salt kun udgør en lille del af inputtet. Men placeringen på værditrappen fornægter sig ikke. Så længe forbrugerne oplever at have modtaget en merværdi, følger betalingsvilligheden med i kølvandet.

Den seneste tids voldsomme stigninger i fødevarepriserne har også ramt mel- og brødfabrikanterne. Fra marts 2007 til marts 2008 er prisen herfor steget med 12,3 procent, kun overgået af prisstigningerne på mælk.

Koster ikke mere

Pristrappen viser denne gang et lidt overraskende eksempel på, at økologiske produkter ikke nødvendigvis koster mere end konventionelle.

De tidligere viste pristrapper for andre produkter har vist, at forbrugerne har mange forskellige grunde til at bevæge sig op ad værditrappen.

For nogle produkter køber man sig til mere tid, ved at der kræves mindre arbejde hjemme i køkkenet, for andre er det forventningen om et bedre image, der ligger til grund for købet.

Mod bedre miljø

Æg går i retning af bedre dyrevelfærd, når man bevæger sig op ad pristrappen, mens kartoflerne bevæger sig mod mere convenience, bekvemmelighed.

Med mel bevæger man sig i retning af et bedre miljø og øget sundhed.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle