Høegh holder fast: Minister strammer mål

Henrik Høegh fastholder, at målene i vandplanerne er strammet, siden han selv var minister. Miljøminister afviser.

Målene i vandplanerne er blevet skærpet, siden den blå regering overlod roret til den røde regering i 2011. Det fastholder Henrik Høegh, miljøordfører for Venstre, selv om miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i et læserbrev i LandbrugsAvisen i sidste uge hævder, at det ikke passer.

»Dengang sagde vi, at kvælstofudledningen skulle reduceres fra ca. 66.000 ton til cirka 47.000 ton. Det kunne enhver se på de slides, vi fremlagde, og det blev ikke skærpet i min ministertid,« siger Henrik Høegh

Først i 2012 hører han pludselig, at Miljøministeriet taler om en reduktion til 41.000 ton. Og det uden at Folketinget var inde over.

»Hvad der skete, ved jeg ikke, men det lykkedes nogen at overbevise Ida (daværende miljøminister Ida Auken, red.) om, at målet var 41.000 ton,« siger han.

Henrik Høegh tog problematikken om de 41.000 ton op i et samråd i 2012.

»Jeg fik en søforklaring, jeg ikke forstod,« siger han.

Ifølge miljøminister Kirsten Brosbøls læserbrev er der fuld åbenhed om tallene og beregningerne.

Helt åbent er det dog ikke. LandbrugsAvisen kunne i hvert fald tidligere i år konstatere, at det ikke var muligt at få aktindsigt i, hvordan vandrådene har orienteret regeringen om vandplanerne.

Stor mystik om tal

LandbrugsAvisen er i besiddelse af flere præsentationer fra Naturstyrelsen fra 2011. De viser, at udgangspunktet efter VMPII var 64.000 ton, og politikerne vedtog, der skulle reduceres 19.000 ton svarende til et mål på 45.000 ton. Dog lægger de pludselig en effekt af vandmiljøplan III og andre tiltag til. Det hed sig ellers i præsentationen om Grøn Vækst, som stadig ligger på Fødevareministeriets hjemmeside, at Grøn Vækst erstatter og supplerer regeringens vedtagne Vandmiljøplan III fra 2004.

Hos Videncentret for Landbrug var det også ifølge chefkonsulent Leif Knudsen den klare opfattelse, at målet var 45.000 ton.

»Det er meget svært at se, hvornår de 41.000 ton kom ind i den politiske proces,« siger han.

Naturstyrelsen ønsker ikke at udtale sig til citat i LandbrugsAvisen men fastholder, at ingen mål er flyttet, og at de kan dokumentere alle udregninger - og henviser til, at miljøministeren udtaler sig.

Det er ikke lykkedes LandbrugsAvisen at få miljøministeren til at svare på, hvornår tallet 41.000 ton første gang står i vandplanerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle