Lysner det for ejendomspriserne?

"Landbrugsjord faldet med 273 mia. kr." og "Jordpriser tæt på bunden" skrev Jyllands-Posten i mandags.

Vi må i den forbindelse glæde os over, at ikke al dansk landbrugsjord blev handlet eller belånt op i sensommeren 2008, for så havde dansk landbrug haft væsentligt større udfordringer, end de der opleves i dag.

På sigt vil de lavere jordpriser være en fordel for dansk landbrugs konkurrenceevne, idet kapitaludtrækket ved ejerskifte reduceres, og dermed også erhvervets finansieringsomkostninger.

Jordprisfaldet kan dog udfordre de landmænd, der disponerede med baggrund i jordpriserne, da de toppede i 2008. Særligt hvis der blev investeret i aktiver, der ikke gav et afkast, der stod mål med investeringsomkostningerne.

Men for hovedparten af danske landmænd bør det skete jordprisfald ikke give anledning til udfordringer, om end det er træls at have mistet værdier og egenkapital, som man troede, man havde. Og så letter en god egenkapital også alt andet lige mulighederne, når projekter skal finansieres.

I forbindelse med gennemførelse af en investering er det væsentligste dog, for både virksomhedsejer og finansieringskilde, at investeringen og virksomheden giver et afkast, der står mål med den investerede kapital, og ikke om det kan finansieres med eksisterende friværdi.

Der er fortsat i dansk landbrug og den verden, der omgiver os, så megen usikkerhed, at det kan lægge en dæmper på investeringslysten. Men forventningerne til afgrødepriser og det lave renteniveau - og også for den lange rente - trækker i retning af en opblødning af ejendomsmarkedet.

Investering i jord giver nu et afkast, der står mål med investeringen. Det ser vi, i de budgetter vi modtager. Det er også beregnet af Landbrug & Fødevarer, at den afkastberegnede jordpris nu for første gang siden 2000 er højere end de realiserede jordpriser.

Så lad os tro på, at jordpriserne nu er ved at have nået bunden. En stabilisering omkring det nuværende niveau vil være med til at øge omsætningen af ejendomme og sikre den dynamik på ejendomsmarkedet, der er nødvendig for, at dansk landbrug fortsat kan udvikle sig.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle