Medicinforbruget til svin er faldet

Nyeste opgørelse viser, at forbruget af antibiotika til svin faldt med fem procent i 2010. Det er første gang i 10 år, at forbruget er faldet.

Forbruget af antibiotika til svin faldt med fem procent i 2010. Det viser en ny rapport fra DTU Veterinærinstituttet.

"Det er en dejlig udvikling der viser, at producenterne tager det meget alvorligt at få nedbragt forbruget ude i staldene," siger Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Faldet er sket inden for de sidste seks måneder af 2010, hvor forbruget faldt 13 procent som følge af Gul Kort-ordningen og branchens frivillige stop for brug af cefalosporiner.

Derudover viser den seneste opgørelse fra de første fem måneder af 2011, at forbruget er faldet 25 procent i forhold til de fem første måneder i 2010.

"Det er rigtig stærkt, at vi har været i stand til at nedsætte forbruget så meget, da der jo er kommet nye sygdomme til, og vores produktion er også blevet større," siger Lindhart B. Nielsen.

Finde et niveau

Det er første gang i 10 år, at forbruget af antibiotika til svin er faldet.

"Det er dejligt, at den årlige stigning i forbruget er stoppet. Nu handler det om at finde det rigtige niveau for, hvor meget antibiotika vi skal bruge. Måske er det allerede fundet - det ved jeg ikke. Men vi skal passe på, at antibiotikaforbruget ikke bliver så lille, at syge dyr ikke behandles," siger Lindhart B. Nielsen.

Det er især brugen af tetracykliner, som producenterne har skruet ned for, men også brugen af cefalosporiner er faldet med 48 procent.

I alt faldt landbrugets antibiotikaforbrug i Danmark med 2,1 procent sidste år, mens antibiotikaforbruget til mennesker steg med fem procent.

I august blev den danske model for at nedbringe antibiotikaforbruget i landbruget fremhævet af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, som anbefaler andre EU-lande at indføre de danske regler på området.

"Det er glædeligt, at EFSA har fået øje på den indsats, vi gør i Danmark, og anbefaler de tiltag, som danske landmænd allerede har taget, indført i andre lande," siger Jens Munk Ebbesen, direktør i Landbrug & Fødevarer, Fødevaresikkerhed og Veterinære forhold.

lenskjold@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle