Bæredygtigt projekt: Eleverne kommer med i mark og slagtehus

Hvordan kan det være mere bæredygtigt at spise udenlandske tomater frem for danske og hvilken rolle spiller insekter, orme og biller for bæredygtige fødevarer? Det og meget andet bliver elever fra 16 skoler klogere på, når de i disse uger deltager i et pilotprojekt om bæredygtigt landbrug og madlavning.

I et nyt pilotprojekt, Jordnær Mad, er tre virksomheder gået sammen for at lære danske skolebørn om bæredygtig mad og biologi.

Under projektet er eleverne med først i marken, så i køkken og Slagtehus for at arbejde med hele produktionskæden og opleve, hvad det vil sige at bringe fødevarer bæredygtigt fra jord til bord.

En af virksomhederne i projektet er det biodynamiske landbrug Skærtoft på Als.

”Vi tilstræber i hele vores produktion og måde at leve på at sætte et grønt og klimabevidst fingeraftryk på verden. Derfor er det naturligt for os at være med til at uddanne næste generation i bæredygtig produktion, forbrug og madskabelse”, siger Hanne Risgaard, der driver Skærtoft sammen med sin mand, Jørgen Houbak Bonde.

Bæredygtighed trækkes ind i klasseværelset

Udover den praktiske erfaring fra gård og slagtehus, bliver eleverne undervist om bæredygtighed i biologitimerne.

Nydamskolen er en af de otte skoler i Sønderborg Kommune, der har sagt ja til at deltage, og her er begejstringen for projektet stor.

”Vi tror på, at det gør en forskel, at eleverne kommer ud og får hænderne i jorden. Det her undervisningsforløb falder så godt i tråd med, hvad vi vil og er forpligtede til i undervisningen – at danne eleverne til klimabevidste verdensborgere, som ikke alene forstår, men også kan leve efter FN’s verdensmål”, siger lærer på Nydamskolen Majbritt Oksen.



Det er første gang, at undervisningsforløbet bliver rullet ud, og indtil videre har der været rift om pladserne. Efter en uge havde otte lokale skoler tilmeldt sig, og flere er på venteliste til at være med, hvis det lykkes at rejse penge til at gentage succesen næste år.

”Organisationer, uddannelsesinstitutioner og virksomheder må gå sammen i kampen for bæredygtige fødevarer. Derfor er det virkelig glædeligt, at skolerne har taget så godt imod projektet. Det er vores opgave at ruste fremtidens forbrugere til at forstå de komplicerede bæredygtighedsdilemmaer, der ligger i fødevareproduktionen, så de får viden og færdigheder til at selv at tage stilling og handle derefter", siger Judith Kyst, direktør for Madkulturen.



'Jordnær Mad – Åben skole om biologi og bæredygtighed’ er udviklet af Madkulturen i samarbejde med Skærtoft og Økologisk Landsforening og støttet af Promilleafgiftsfonden for landbrug.

Åben skole-forløbet kører på Skærtoft i uge 37-38 og fortsætter på det økologiske landbrug, Steensgaard, på Sydfyn i uge 40-41.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle