Efter medlemsflugt: Mejeri nægter opsigelser det næste år

Belgisk mejeri er så presset af medlemsflugt, at bestyrelsen nu vil afvise samtlige opsigelser det kommende år.

Slut med opsigelser det næste år.

Så markant en udmelding kom forleden fra det belgiske andelsselskab Micolbel. Selskabets bestyrelse har ganske enkelt besluttet, at de ikke vil acceptere udmeldelser de kommende  tre måneder. Det skriver flere hollandske og belgiske branchemedier, herunder Boerenbusiness.nl.

På grund af en række vilkår i vedtægterne om opsigelse er der dermed reelt lukket for, at andelshavere kan forlade selskabet frem til 1. april næste år.

"En pause i opsigelserne giver mulighed for at gennemføre de nødvendige tiltag bæredygtigt, såsom at konkurrencedygtig mælkepris og en bedre balance mellem mælkeforsyning, forarbejdning og markedsføring", lyder det i en forklaring fra direktør med ansvar for andelsledet, Eddy Leloup til www.vilt.be.

Han understreger samtidig, at fortsatte opsigelser netop kan bringe selskabets tiltag i fare for de tilbageværende andelshavere. For truslerne om flere opsigelser er åbenbart yderst reelt for selskabet, lyder det til.

Kan miste op mod halvdelen af mælken

Tiltaget kommer i en periode, hvor der nemlig netop har været kø ved udgangen fra det belgiske kooperativ. 373 andelshavere har sagt deres medlemsskab af det belgiske Milcobel de seneste måneder som følge af utilfredshed med mælkepris og retning i selskabet.

Især lige op til påske væltede det ind med opsigelser, fremgår det.

En ret mærkbar andel for et selskab, der tæller 2.400 andelshavere.

"Vores beregninger viser, at vi kan miste op til 600 mio. liter mælk om året. Dette bringer mængderne af mælk ned på et kritisk niveau på 1 mia. kg", lyder det i en erklæring fra selskabet. 

En vild udvikling for selskabet, der selv i sine seneste beskrivelser om selskabet beretter, at man årligt indvejer 1,7 mia. kg. mælk, svarende til 40 procent af den belgiske mælkeproduktion.

Baggrunden for at indføre forbud er en lovbestemt passus, der siger, at selskabet kan forbyde udtrædelse, hvis det bringer den faste kapital eller finansielle situation i fare.

Er på vej med højere mælkepris

Det er langt fra uvant for de hollandske og belgiske mælkeproducenter at skifte selskab. Bare de seneste tre år har landbrugsavisen.dk flere gange skrevet om, at først 100 mælkeproducenter forlod Milcobel i protest og siden, at en række producenter kom til og forøgede mælkemængderne betragteligt.

For godt et år siden var der så meget blæst om selskabet og en for ringe mælkepris, at en række bestyrelsesmedlemmer nedlagde deres hverv og ledelsen måtte hyre konsulenter til at sætte retningen.

Det er da også netop mælkeprisen, der angives nu som årsag til at forlade Milcobel her i foråret. Her tiltrækkes de i stedet af især den ekspanderende A-aware, der sidste år udvidede med købet af en mælkepulverfabrik fra hollandske FrieslandCampina. 

Samtidig lukkede Micolbel i marts en fabrik i marts, hvilket betød lavere kapacitet til indvejning. Målet var dog her at reducere omkostninger og dermed øge indtjeningen til mælkeproducenterne. Noget, selskabet er lykkedes med for nylig, hvor man for tredje måned i træk kunne øge mælkeprisen.

Dermed ligger mælkeprisen for en standardliter nu på 31 euro per 100 liter mælk, svarende til 2,30 kroner per liter. Det er en stigning på tre måneder på 29 øre per liter, skriver selskabet selv og tilskriver stigningerne, at strategien nu begynder at bære frugt.

 En landmandsorganisation, der organiserer mælkeproducenterne har allerede varslet, at man vil overveje at få en juridisk vurdering af lovligheden i Milcobels forbud.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle