er at leve

LandboNord

- sagde en glad mand en gang.

LandboNords KvægRådgivning får hver uge spørgsmål fra mælkeproducenter, som overvejer at indsætte robotter i eksisterende staldanlæg eller helt at bygge nyt. Derfor var det netop afholdte robotkursus godt besøgt, og de 20 mælkeproducenter fik fokus på alle de praktiske forhold som skal overvejes, før man investerer i malkerobotter.

Erfaringen er, at staldindretningen er først-begrænsende faktor for succes eller fiasko, hvorfor dagen viste forskellige praktiske løsninger, og hvad der kommer til at fungere optimalt - og hvad der

Den individuelle rådgivning på robotter varetages af alle KvægRådgivningens konsulenter, men specielt Kristina Jensen og Erling Mikkelsen.

Kvier på græs -

og ind igen ...

LandboNord

Som en god regel bør kvier der skal kælve før august ikke udbindes. Hvis de mellem- og højdrægtige kvier alligevel skal ud, bør det overvejes, om de overhovedet skal ind igen, inden de fået kalv! Årsagen er stå-laminitis og stor risiko for yverbetændelser i tidlig laktation. Erfaringerne fra vore mælkeproducenter er, at en del kvier i de bedste hensigter kom ind fra græs en-to måneder før kælvning, og at de alligevel startede med yverbetændelser. Konklusionen har været, at den store stress-faktor i den svære tid var tilvænning til nyt foder, tilvænning til nyt system, tilvænningen fra blød græsbund til spalter, fast gulv eller bindestalde, og at dette gav yverbetændelser og diarré.

Stå-laminitis er hævede ben og ømme klove hos kvier, som fra den bløde bund kommer ind på det hårde underlag, og som pludselig skal stå til opsamling i flere timer om dagen. Hun skal vente ved vandkoppen, hun skal vente ved foderbordet, og hun skal jages rundt med af emsige gamle køer.

Ny arvelov

LandboNord

LandboNords ØkonomiRådgivningen har hermed fornøjelsen at invitere til møde om ny arvelov torsdag 22. maj kl. 19 på LandboNord, Erhvervsparken 1 i Brønderslev.

Kom og bliv opdateret inden for seneste viden om ny arvelov. Specialkonsulent Gitte Due, Landscentret, vil holde et inspirerende indlæg om emnet med fokus på

- Forhold for efterlevende ægtefælle

- Udvidede muligheder for at testamentere

- Forbedrede muligheder for samlevende

- Reglerne om pensionsdeling.

Herefter vil økonomikonsulent Henning Jakobsen, LandboNord, komme med eksempler på optimal anvendelse af loven.

Aftenen henvender sig således til alle, uanset om man er enlig, samlevende eller gift og har små eller voksne børn. Vi håber din/jeres interesse er vakt og modtager gerne tilmelding hurtigst muligt og efter først til mølle-princippet.

Pris 150 kr. Tilmelding på tlf. 96 24 24 24 eller plakaten@ landbonord.dk.

Besøg på gulerodsvaskeri

Nordjysk Familielandbrug

Nordjysk Familielandbrugs deltidsudvalg arrangerer virksomhedsbesøg tirsdag 20. maj kl. 19.30.

Vi besøger et nystartet gulerodsvaskeri der er opført i et flot nybyggeri på adressen Annerupgaard, Hobrovej 950, som ligger ved den gamle hovedvej mellem Ellidshøj og Støvring.

Ejeren, Laurs Nielsen, har en større økologisk gulerodsproduktion dels på egen jord, dels på lejede arealer.

Laurs Nielsen har lovet at fortælle om virksomhedens start og den daglige drift. Tag familien og evt. naboen med i bilen. Deltidsudvalget er vært med en lille forfriskning. Arrangementet bliver afviklet på mellem to og to en halv time.

N.C. Nielsen

Salling Landboforening

20. maj kl. 14.30 tager Skiveegnens Seniorklub ud til N.C. Nielsen i Balling. Et firma som startede fra at være en landsbysmedje til at være et firma der sælger trucks, kraner m.v.

Tilmelding tlf. 96 15 30 00.

Medlem-sarrangement

Vestjysk Landboforening

Ta' med Vestjysk Landboforening på "Rakkertur" fra Bundsbæk Mølle til Dejbjerg Hede.

Vestjysk Landboforening arrangerer en sommeraften for medlemmer med familie. Det er en aften for både børn og voksne. Vi mødes på Bundsbæk Mølle, Bundsbækvej 27, Dejbjerg, Skjern, torsdag 19. juni kl. 19.

Naturvejlederen vil tage os med på "Rakkertur" ud i Bjørnemosen. Han vil bl.a. fortælle om mølledammen, fæstebønder, dyrelivet, mosen og vandmøllen, der i tidens løb har dannet ramme om dramatiske episoder. Medbring egnet tøj og fodtøj til en naturvandring på knap to km. Barnevogne o.lign. kan sagtens være med.

Ca. kl. 20.30 samles vi inde i Møllegården, hvor vi kan nyde vores medbragte mad, kaffe, kage. Det er tilladt at medbringe engangsgrill. Der er opsat borde og stole. I tilfælde af dårligt vejr kan vi rykke ind i Naturskolen.

Tilmelding ikke nødv., da man selv medbringer det, man ønsker at nyde. Guiden er klar fra Møllegården kl. 19. Deltagelse gratis. Vel mødt!

Bedriftsbesøg

Heden og Fjorden

Mandag 19. maj kl. 19.00 - kødkvæg

Hos Signe og Arne Hansen, Pilkmosevej 11, 7330 Brande. Kom med på et spændende besøg på en bedrift med 20-24 moderdyr + opdræt af racen Skotsk Højland. Dyrerne går ude hele året. Om sommeren er nogle af dyrene i naturpleje på arealer ved Rørbæk Sø.

Efter bedriftsbesøget kører vi til Uhre Mølle, Tarpvej 23, Brande, hvor Gunner Lilholm vil fortælle lidt om møllens historie. Der vil være mulighed for at drikke kaffe inde i møllen.

Medbring selv stol, hvis du vil være sikker på en siddeplads. Kødkvægudvalget er vært ved kaffen. Alle er velkomne. Ingen tilmelding.

Medlemsudflugt

Heden og Fjorden

Torsdag 29. maj er der medlemsudflugt, "Kend din egn".

Afgang fra Landbrugscentret i Birk kl. 18.30 i fællesbusser. Turen går til Grove, Fårbæk, Karup Å og Haderup.

Tilmelding senest 23. maj på tlf. 96 29 66 66 efter først til mølle-princippet. Arrangør: Hedens Landboforening

Fremtidsudsigter

Heden og Fjorden

Fremtidsudsigter for landbruget

Mandag 26. maj kl. 17.00 på landbrugscentret i Birk.

Den aktuelle situation for Dansk Svineproduktion v/ direktør for Dansk Svineproduktion Nicolai Nørgaard.

Dansk Landbrug i dag og i fremtiden v/ vicedirektør i Nykredit Poul Erik Jørgensen og centerdirektør fra Nykredit i Herning Claus Simonsen.

Aktuelle finansieringsmuligheder v/ finansrådgiver i Nykredit Ann Korsbæk.

Arrangører: Nykredit, Herningegnens LandboUngdom, Hedens Landboforening og Familielandbruget VEST-Jylland. Alle er velkomne, og det er gratis at deltage. Tilmelding senest 22. maj til Landbrugscentret på 96 29 66 66.

Årsmøde og generalforsamling

Heden og Fjorden

Familie & Samfund, Region Ringkøbing.

Årsmøde og generalforsamling tirsdag 27. maj kl. 19.00.

Alle medlemmer af Familie og Samfund, Region Ringkøbing, inviteres til årsmøde og generalforsamling tirsdag 27. maj kl. 19 på Herregården Nørre Vosborg, Vembvej 35, 7570 Vemb. Dagsorden iflg. vedtægter.

Efter generalforsamlingen vil forbrugerkonsulent Agnete Støjberg fortælle om årets tema: Kig før du spiser.

Mød op på generalforsamlingen og gør din indflydelse gældende, samt få en underholdende aften.

Pris inkl. kaffe: 50 kr. Tilmelding senest 19. maj til Agnete Støjberg på tlf. 96 11 10 53 eller asa@noe.dk.

Udflugt til Årets Have 2008

Ribe Amts Familielandbrug

Søndag 18. maj kl. 14.00.

Vi mødes hos Kirsten og Bent Jørgensen, Sørendalsvej 14, Kalvslund, 6760 Ribe.

Årets Have 2008: 7.000 m2 landbohave. En have der fortryller gæsten. Der er store gamle træer i kuperet terræn. Underplantet tæt med mange rhododendron og azalea. Små stier fører ned til en græsplæne, hvor foråret viser bedenes fine sammensætning på den smukkeste måde. Sådan afløser den ene plantesammensætning den anden gennem den meget store have. Det giver en stor haveoplevelse. Medbring selv kaffekurv. Der er plads både ude og inde. Glæd jer! Haven besøges også i forbindelse med årsmødet i Havebrugsudvalget 4. juni på Sydvestjyllands Landbrugsskole, Riber Kjærgård.

Åben Have i årets have 2008

Ribe Amts Familielandbrug

Kirsten og Bent Jørgensen, Sørendalsvej 14, Kalvslund, 6760 Ribe. Tlf. 75 43 70 52.

Årets Have: 7.000 m2 fortryllende landbohave, påbegyndt ændringer i 1996. Store, gamle træer i kuperet terræn. Smukt sammensat med mange rododendron, azalea, hosta, ca. 200 fuchsia, giver en stor haveoplevelse. Medbragt kaffe/mad kan nydes ude eller inde (50 personer).

Åben lørdag 24. og søndag 25. maj. kl. 10- 17 eller efter aftale. Alle er velkomne.

Åben have i længere periode

Ribe Amts Familielandbrug

Esther og Niels Jørn Nikolajsen, Agervigvej 39, Næsbjerg, 6800 Varde, tlf. 75 26 71 54.

Kandidat til Årets Have. 8.000 m2 landbohave anlagt mellem gamle træer med skovstier. Der er ca. 800 rhododendron, mange klematis, 50 magnolia samt roser m.m. Der satses på bunddække. Mange hyggekroge, sø med springvand og havehus, desuden 50 m2 kaffestue.

Åben fra 9. maj til 15. juni, hver fredag, lørdag, søndag fra kl. 13. til 18 eller efter aftale. Entre kr. 20. Børn gratis adgang. Alle er velkomne.

Åben have søn- og helligdage

Ribe Amts Familielandbrug

Krydderhaven Ploustrup Gl. Skole, Plougstrupvej 69, Jernvedlund, 6771 Gredstedbro, tlf. 75 43 52 37.

5.000 m2 økologisk krydderurtehave. 1.200 forskellige krydder- og snapseurter. Farve-, duft- og medicinplanter. Sommerfugle i stort drivhus. Temahave efter Hildegard af Bingen. Ny have med dessertplanter. Medbragt mad kan nydes på stedet. Plantesalg og butik med økologiske varer.

Åben til 1. oktober på alle søn- og helligdage kl. 10 til 15 eller efter aftale.

Rundvisninger for grupper efter aftale. Gratis rundvisning første søndag i hver måned kl. 11. Kurser: Rekvirer kursusprogram.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle