Merrild åbner Landsskuet: Mad er ikke en selvfølge

Martin Merrild åbnede Landsskuets og kom omkring både tørke, samhandel og den danske fødevareproduktions kvalitet og anerkendelse i resten af verden i sin tale.

Til Landsskuets åbning i Herning var Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, den første taler. 

Formanden adresserede den ekstreme vejrsituation, vi befinder os i, efter at han tirsdag besøgte flere tørkeramte landmænd i Danmark. 

"Selvfølgelig er det altid mest trist, når man ser en flok køer stå på en gold græsmark, der bare står og kigger og leder efter et enkelt græsstrå", sagde Martin Merrild.

Han lagde vægt på, at tørken ikke kun hærger herhjemme, men også har stor betydning for fødevareproduktionen i resten af Nordeuropa.

"Tørken minder os om, at det ikke er en selvfølge, at der er mad nok til verdens syv milliarder mennesker", sagde Martin Merrild

Pas på med protektionisme

Udfordringen med produktion og handel af fødevarer blev yderligere gennemgået med et blik til nabolandene og over Atlanten.

"Jeg ser med stor bekymring på de nationalistiske tanker, der breder sig i Europa for tiden, og i USA", fortalte Martin Merrild.

Han udtrykte stor stolthed over den frihandel, man har opnået i EU's frie marked og med resten af verden og en frygt for, at den situation nu bliver forringet.

"At en nation som USA, der har kæmpet for at sikre en fri verden, hvor man kan handle med hinanden. At det nu er dem, der erklærer handelskrig både i øst og vest, det er for mig helt uforsåeligt og dybt bekymrende", lød Martin Merrilds ord fra talerstolen.

Vi gør tingene ordentligt

Også en fortvivlelse over en bestemt organisations arbejde imod den danske prodution af kød blev formuleret for Landsskuets gæster.

"Greenpeace har ansat en landbrugskritisk journalist, der har fået den ene opgave at arbejde for færre dyr i dansk landbrug, og dermed mindre kødeksport", fortalte han, og fik vendt en stor ros til den danske fødevareklynge ind i budskabet.

"Tænk at man samler penge ind for at bekæmpe produktionen i det land i verden, hvor man har bedst styr på, hvordan man laver mere mad med mindre påvirkning af omgivelserne. Det land hvor man har bedst styr på dyrevelfærd, antibiotikaanvendelse og klima og ressourcer i det hele taget", sagde formanden.

Han leverede derefter ros til det danske landbrug i det hele taget med fokus på kvaliteten af de madvarer, der bliver produceret herhjemme.

"Vi ved jo heldigvis, at vi gør tingene ordentligt. Vi knokler hver enste dag syv dage om ugen hele året, hvor vi tager ansvar. Vi tilhører en elite af fødevarevirksomheder, når man sammenligner med resten af verden. Vi sælger vores varer i hele verden til de mest kritiske forbrugere. Det kan vi, fordi vi producerer nogle af de bedste varer i hele verden", lød det fra talerstolen.

Stå sammen

Den sidste del af talen bød på en opfordring til hele samfundet om at stå sammen i fællesskab under det ekstreme vejr, der stadig ser ud til at fortsætte.

"Vi ved at for mange landmandsfamilier, der kan konsekvenserne af tørken blive ultimativ. Jeg håber inderligt, at alle i og omkring landbruget og i hele samfundet vil gøre alt, hvad de kan for at mindske konsekvenserne af tørken", sagde Martin Merrild.

Han fortalte derefter om Landbrug & Fødevarers forslag til at give landmændene mulighed for at afhjælpe tørkens konsekvenser. 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle