Minister: Det er brandærgerligt, at ekspertgruppen nu udskydes igen

Fødevareminister Jacob Jensen ærgrer sig over, at Svarer-udvalgets afrapportering er udskudt igen.

- Det er brandærgerligt, at ekspertgruppen nu udskydes igen.

Sådan lyder det fra fødevareminister Jacob Jensen (V) i en skriftlig kommentar til Landbrugsavisen efter, at ekspertudvalget med professor Michael Svarer i spidsen nu igen er blevet forsinket med det arbejde, der skal danne grundlag for den politiske beslutning om en CO2-afgift på landbruget.

Rapporten skulle have været offentliggjort i efteråret 2022, men blev så skubbet til efteråret 2023. Nu er det så meldt ud, at rapporten først kommer til februar i 2024.

Fra Jacob Jensen lyder det om forsinkelsen.

- Vi har brug for et ordentligt fagligt grundlag, men vi har også brug for at komme nærmere, hvordan vi kan sikre en fortsat grøn udvikling af fødevare- og landbrugsproduktionen, så vi når vores klimamål, hvilket vi blandt andet også skal drøfte i den kommende trepart. Derfor er det også ærgerligt, vi nu skal vente endnu længere på ekspertgruppens anbefalinger, siger han.

Han fortæller, at det stadigvæk er regeringens ambition, at man skal udvikle – ikke afvikle – den danske fødevareproduktion. Regeringen vil derfor sikre en afgift, der understøtter erhvervet, så konkurrenceevnen ikke forringes, og der samlet set ikke flyttes arbejdspladser ud af landet. 

- Samtidig skal landbruget kompenseres krone for krone for afgiften, så erhvervets omstilling understøttes. Og derudover ønsker vi at bruge en del af Grøn Fond på yderligere investeringer i teknologi i landbrugets grønne omstilling, siger Jacob Jensen.

I den kortfattede begrundelse for at udskyde rapporten lyder det til Agriwatch fra Michael Svarer, at der er opstået "lidt usikkerhed her i 11. time." 

Usikkerheden knytter sig blandt andet til effekten af udtagning lavbundsjorder og udvikling og implementering af ny teknologi som pyrolyse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle