Stillere om valg af viceformand: Derfor skal I stemme på min kandidat

De to kandidater, Thor Gunnar Kofoed og Torben Povlsen har hver især deres støtter i baglandet - læs her, hvad seks af dem siger om deres kandidat - og også lidt om modkandidaten.

Er den ene bedre til bonede gulve end til bagland? Er den anden for vild til vestjyderne?

Er erfaring og modenhed guld, i vadestedet mod en ny struktur - eller er en energisk, yngre kandidat præcis den fornyelse, Landbrug & Fødevarer har brug for?

På torsdag afgør landboforeningernes delegerede hvem, der skal varetage posten som landboforeningsvalgt viceformand i de næste to år, hvor det nye L&F 2.0 skal stå sin prøve. 

De to kandidater, den bornholmske frømand, Thor Gunnar Kofoed (63), viceformand siden 2018, og den fynske griseproducent, Torben Povlsen (56), formand for L&F Centrovice og medlem af Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, har hver især tilhængere, som argumenterer varmt for, at netop deres mand er den rette til posten.

LandbrugsAvisen har bedt seks af de personer, der står som stillere af de to kandidater, om at sætte ord på, hvorfor de foretrækker den ene kandidat for den anden.

Det rigtige ’mindset’

Niels Laursen, formand for Sydvestjysk Landboforening, er stiller for Thor Gunnar Kofoed. Han siger:

- Jeg støtter Thor, for jeg føler, han har det samme mindset (tankegang, red.) som vi har her i Vestjylland. Vi er måske lidt mere rolige og besindige.

- Det er muligt, der er områder, som ikke synes, han har gjort nok for dem, men dér skal man måske vende blikket indad og stille sig selv spørgsmålet: Hvad har de selv gjort? Har de inviteret ham ud og har de forelagt problemstillingen for ham? Vi er selv ansvarlige for, at man kommer ud og besøger os – en viceformand kan ikke vide, hvor skoen trykker, før han får det at vide.

- Jeg synes, Thor har gjort det rigtig godt og har leveret på de opgaver, vi har stillet ham, siger Niels Laursen. 


Bedst til baglandet

Poul Henrik Prahl, medlem af bestyrelsen for VKST og formand for Landbrugspolitisk Forum Region Øst, er stiller for Torben Povlsen.

- Jeg bakker Torben Povlsen op, fordi jeg mener, han er mere vores mand til baglandet – han er bedre til at komme ud til os, end Thor.  Thor er mere til de bonede gulve, siger Poul Henrik Prahl.

- Det er ikke dét, en viceformand skal være – han skal tage sig af baglandet, mens formanden skal tage sig af de politiske forhandlinger. Tidligere viceformand Lars Hvidtfeldt var også en type, der var god til de bonede gulve – det kan sagtens være en stærk side – men han var samtidig meget baglandet. Det har Thor bare ikke været, mener Poul Henrik Prahl.

- De er to forskellige typer – uden det skal opfattes negativt. Det handler om kommunikation!

Skal have formandens ryg

Hans Damgaard, formand for Kolding Herreds Landbrugsforening, er stiller for Thor Gunnar Kofoed.

- Jeg har været Thors mand hele vejen. For mig er det allervigtigste ved en viceformand, at han står bag sin formand og har hans ryg – de skal ikke kæmpe om rampelyset. Det synes, jeg Thor Gunnar Kofoed har gjort det fint – ikke mindst de sidste to, turbulente år, hvor vi har haft Søren Søndergaard som formand. Det er min opfattelse, at vi har et meget harmonisk formandskab, siger Hans Damgaard.

- Jeg tror, det er vigtigt for vores organisation, at vi opretholder den harmoni og ikke laver for store ændringer her ved overgangen til en ny struktur, L&F 2.0. Vi har også lige fået ny direktør – og et nyt Folketing, som vi dårligt kender endnu. Det skal have al opmærksomheden. Jeg synes, meget taler for, at vi skal have en sikker hånd på viceformandsposten, siger Hans Damgaard.

Han fremhæver samtidig, at Thor Gunnar Kofoed rent fagligt har viden og kompetencer inden for den grønne omstilling, som vil være afgørende i de kommende år.

Endelig mener han, at den bornholmske viceformand er en rummende person, som favner Landbrug & Fødevarers diversitet med alle typer bedrifter og landmænd.

- Det er ufatteligt svært at blive uvenner med Thor!

Ny energi til L&F

I Østjysk Landboforening er formand Henrik Nielsen på Torben Povlsens hold.

- Jeg tænker, at med Torben Povlsen får vi en ny mand, der er fuld af ny energi. Nu er muligheden pludselig opstået for at få ham valgt og jeg synes, det er rigtig godt!

Henrik Nielsen fortæller, at han har lært Torben Povlsen godt at kende i sektorbestyrelsen for L&F Gris og da de samarbejdede i forbindelse med fusionen til rådgivningsvirksomheden Velas i 2019. Virksomheden er ejet af ni landbo- og familielandbrugsforeninger, blandt dem Torben Povlsens Centrovice og Henrik Nielsens Østjysk Landboforening.

- På den baggrund ved jeg, at vi med Torben får en mand, der virkelig sætter sig ind i tingene, som er god til at formulere sig og hurtig til at finde løsninger, siger Henrik Nielsen.

- Jeg ved godt, man siger, at nu er der lige lavet ny struktur, L&F 2.0, og så skal man ikke lave andet om. Jeg tænker omvendt, at når man nu alligevel laver om på tingene, så er det bare endnu bedre – jeg tror, Torben Povlsen kan skabe noget fornyelse i L&F.

Kan gebærde sig

HC Gæmelke, formand for landboforeningen Jysk Landbrug, er stiller for Thor Gunnar Kofoed.

- Jeg stemmer på Thor. Han har stor og bred viden om de områder, han har varetaget indtil nu. Selvfølgelig ved man aldrig, om det bliver det samme setup fremover, men Thor er kompetent inden for biogas, energi og alt det, vi skal levere på i fremtiden. Derfor er jeg tryg ved, at det er Thor, der har hånden på styrepinden som viceformand, siger HC Gæmelke.

- Begge kandidater er meget kommunikative, men de er to meget forskellige typer. Jeg synes, Thor har gjort det godt. De gange, jeg har haft brug for ham i mit område, har han stillet op og har taget problemstillingerne med sig videre. Jeg er meget tilfreds med det, han har leveret og jeg synes, han har gode holdninger til, hvor dansk landbrug skal hen. Samtidig har han erfaring i at gebærde sig på politisk niveau, hvilket jeg ser som en kæmpe styrke.

- Han er med til at sikre et godt fundament i en stor, stærk organisation, som skal kunne gebærde sig på mange dagsordner, mener HC Gæmelke.

Har rykket sig enormt

Christian G. Jensen, formand for Landboforeningen Kronjylland, er stiller for Torben Povlsen.

- Jeg synes, Torben Povlsen er en spændende person, der har rykket sig helt enormt, siden jeg ikke stemte på ham for fire år siden, siger Christian G. Jensen. (Da stillede Torben Povlsen første gang op til viceformandsposten ved et kampvalg med blandt andre Thor Gunnar Kofoed).

- I dag kender jeg ham bedre, efter vi har fusioneret Velas og derigennem fået et nærmere bekendtskab, og nu oplever jeg Torben Povlsen som en person med stor politisk tæft. Dét at være politisk dygtig fylder mere og mere for vores eksistensberettigelse – Torben Povlsen er vanvittig dygtig til at snakke med politikere, og leder aldrig efter argumenter eller ord, siger Christian G. Jensen. 

- Thor går nok lidt mere stille med det. Fagligheden er hans styrke, hvor det måske halter lidt hos Torben Povlsen. Men spørgsmålet er, hvor meget det fylder i den politiske verden – ikke en skid, hvis du spørger mig!

- Torben Povlsen vinder ved nærmere bekendtskab – han har rykket sig og han har flyttet mig. Jeg tror, han er den, vi skal bruge lige nu. Han er manden til tiden, siger Christian G. Jensen.

To gode kandidater

Alle seks stillere – tre for den ene, tre for den anden, er enige om én ting:

Det er to gode, velkvalificerede kandidater, resultatet er åbent, – og det er godt med et kampvalg.

- Vi skal da glæde os over, at vi har en organisation, som dygtige mennesker vil lægge et arbejde i, lyder det med nogenlunde samme ordvalg fra de seks stillere.

Valget af landboforeningernes viceformand finder sted på delegeretmødet i Herning torsdag 10. november. 

Emneord

Top2 , Delegeretmøde 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle