Uheldig mandag betød drys og høj vandprocent i havren

Den nyuddannede landmand Anders R. Jensen købte for to år siden sit eget landbrug og bakser i år med at få tærsket en meget våd havre.

"Vi startede med at høste på en mandag, og det må man aldrig gøre".

Ordene er sagt med et smil på læben af Anders R. Jensen, der driver Vonebjerggaard på 72 hektar ved Glamsbjerg på Vestfyn. Cirka 37 hektar har han forpagtet.

Da den lejede mejetærsker New Holland CX8090 havde tærsket 10 meter havre om mandagen, kom der én mm vand. Så ventede han sammen med piloten i mejetærskeren, Rasmus Hunniche, i en halv time.

Da de havde høstet to omgange, silede det ned på et kvarter med mellem 10 og 15 mm på de 8,5 hektar med havre.

"Vi nåede ikke rigtig at høste ved mig, så vi høstede 20 hektar hjemme hos ham om aftenen indtil kl. 01 om natten", fortæller Anders R. Jensen.

Købte gården som studerende

Den 24-årige landmand købte for to år siden sin gård, mens han stadig læste til landmand. Til efteråret begynder han på produktionslederuddannelsen. Planen er at passe gården og arbejdet på et lokalt gods, mens han studerer. 

"Banken var positiv over for købet, selvom jeg stadig studerede," siger Anders R. Jensen.

Desværre har de store mængder med regn og blæst givet en vandprocent på 20 procent i havren, der også er begyndt at drysse.

"Vi må bare vente på det gode vejr. Vi kan ikke høste, når det er så vådt, for så kan det ikke komme igennem mejetærskeren", lyder det.

Alligevel håber Anders R. Jensen på gennemsnitlig seks-syv ton pr. hektar for havre. Ved siden af dyrker han også almindelig rajgræs og byg. Den høstede havre er lige nu lagt til tørreri hjemme på gården og er solgt til DLG.

Med billederne deltager Anders Rose Jensen i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle