Advarsel: Ny tilskudsordning til svinestalde kan blive dyr

Ny tilskudsordning til svinestalde er ikke for alle, advarer rådgivere og entreprenører.

Den nye tilskudsordning til slagtesvinestalde favoriserer store udvidelser og produktioner, der ligger tæt på følsom natur.

Ærgerligt og skævvridende, lyder det fra både entreprenører og rådgivere, der arbejder med støtteordningerne.

Den nye ordning kræver nemlig, at man enten etablerer gylleforsuring eller luftrensning i stalden, dyre teknologier, som kun vil være et miljøkrav for ganske få landmænd.

"Man går politisk ud og understøtter nogle af de landbrug, der har en miljømæssigt dårlig placering. Det skriger jo til himlen, når man ellers gør meget lovgivningsmæssigt for at få dem til at etablere stalde andre steder", siger seniorrådgiver Heidi Wentzlau fra Svinerådgivningen.

Ordningen, der står til at åbne 5. maj, giver 25 pct. tilskud til stalden og 25 pct. tilskud til miljøteknologier, men driften af de tunge miljøteknologier efterfølgende er der ikke støtte til.

"Der er en stor omkostning ved at etablere, og så kommer de løbende driftsomkostninger. Gylleforsuring er rigtig dyrt, når det skal være inde i slagtesvinestalden, fordi det skal rundt i mange gyllekummer", siger Flemming Hedegaard, direktør i Byggeri og Teknik, Herning.

Op til 90 kr. ekstra pr. gris

Landbrug & Fødevarer har udregnet, at det vil koste mellem 11 og 90 kroner mere pr. slagtegris i staldens levetid, end hvis landmanden ikke søger tilskud.

Fordi driftsomkostningerne er så høje, anslår Flemming Hedegaard, at ordningen er helt uinteressant for alle, der bygger under 7.500 stipladser.

Det bliver bakket op af Nina Gamby fra entreprenørvirksomheden Gråkjær.

"Det er de store, og så dem, hvor det er et krav, at de skal lave de her miljøteknologier, der får gavn af ordningen. Man skævvrider produktionen, og en mindre udvidelse har vel lige så meget ret til at søge støtte", siger hun.

Seniorrådgiver Heidi Wentzlau opfordrer alle producenter, der ikke ligger uhensigtsmæssigt, til at tænke sig rigtig godt om, inden de søger ordningen.

"Man binder sig til nogle driftsomkostninger, som naboen ikke har, og som man faktisk ikke behøver have, fordi miljøkravene ikke er så skrappe. Jeg er bange for, at man kan påføre den lille producent nogle voldsomme omkostninger. Ordningerne behøver ikke være for alle, men vi vil gerne advare om konsekvenserne".

Faktaboks

Ny ordning:

  • Den nye støtteordning skal fremme miljøteknologier i slagtesvinestalde.
  • Der er 85 mio. kr. i tilskudspuljen.
  • Den åbner 5. maj.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle