Hvedemarker på fynsk gods overrasker med udbytte

Der blev arbejdet hårdt og længe på det fynske gods Gyldensteen, der til gengæld endte med et betydeligt større udbytte af brødhvede end forventet.

Uden for Bogense på Fyn er markerne med korn ved de gamle mursten på Gyldensteen tæt på at være tærsket færdige.

Resultaterne er ikke gjort op endnu, men ejer af godset og lensgreve Frants Bernstorff-Gyldensteen tør godt være forhåbningsfuld for brødhvede med et "betydeligt større udbytte" end de normale otte ton pr. hektar.

"Høsten er gået rigtig udmærket. Vi mangler en enkelt dags arbejde på den traditionelle kornhøst, og så får vi travlt med løg og græskar, så det er vigtigt at få lagt høsten fornuftigt i hus," fortæller Frants Bernstorff-Gyldensteen.

føler sig heldige

Godsets arealer på 1.200 hektar inklusiv skov og udyrkede arealer er blandt andet med græskar og løg  udover den traditionelle planteavl. Forleden blev der arbejdet til sent om aftenen for at få det sidste af 37 hektar brødhvede hjem.

På trods af meldinger om mere regn og lokale byger, har det våde vejr ikke været det store problem for godset, vurderer Frants Bernstorff-Gyldensteen. 

"Det er altid spændende, om der er nok tørre dage. I år har vi været heldige, fordi vi har fået næsten alting høstet med lave vandprocenter, og det er vi glade for. Vi har haft nogle dage med blæst og uden regn, så vi kørte længe i markerne", lyder det fra Frants Bernstorff-Gyldensteen og tilføjer:

"Vi har været heldige med vejret i høstsæsonen, når man hører om andre landbrug".

Hovedbygning stadig til salg

September sidste år besluttede lensgreven sig for at sætte den 1.600 kvadratmeter store hovedbyning til salg. Bygningen er ikke solgt endnu, og der er ikke justeret i prisen på 40 millioner kroner.

"Vi har væbnet os med tålmodighed. Jeg tror stadig på, at det er den rigtige beslutning", fortæller Frants Bernstorff-Gyldensteen.

Om cirka 14 dage starter sæsonen af godsets cirka 400.000 græskar. De sidste par år har han kørt et samarbejde med forskere fra SDU Dronecenter, der skal være med til at mindske madspild og skabe overblik af afgrøden.

Med billederne deltager Frants Bernstorff-Gyldensteen i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle